Уторак, 07. Мај 2013.

Култура

КУЛТУРНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ


Дом културе
"Стеван Мокрањац"

Неготин
Музеј Крајине
Неготин
Историјски архив
Неготин
Народна библиотека
"Доситеј Новаковић"
Неготин

 

ДОМ КУЛТУРЕ СТЕВАН МОКРАЊАЦ НЕГОТИН

 

Спада у ред најлепших и најфункционалнијих у унутрашњости Србије . Грађен је од половине осамдесетих до почетка деведесетих година XX века, а званично почео са радом 25.10.1995.године, са превасходним циљем да задовољи потребе грађана општине Неготин у области културе. Припајањем тадашњег Радничког Универзитета и до тада самосталне Установе „Мокрањчеви дани“, 2003. године Дом културе знатно је проширио своју делатност тако да је данас у надлежности ове Установе углавном све оно што се назива културним животом једног града.

директор Дома културе је Јованка Станојевић.

КОНТАКТ :

Дом културе „Стеван Мокрањац” Неготин
Трг Ђорђа Станојевића 5
19300 Неготин

Централа: 019/543-676
Рачуноводство: 019/542-334
Факс: 019/542-057
Е-
пошта: dkmokranjac@gmail.com
Сајт :
www.domkulture-negotin.rs

ВИШЕ О ДОМУ КУЛТУРЕ ...

МУЗЕЈ КРАЈИНЕ

 

Музеј се, са своја три објекта – Управном зградом, Мокрањчевом кућом и Музејем Хајдук Вељка, налази у непосредној близини центра града и веома лако се долази до њега.

Радно време за посетиоце је : од понедељка до петка од 08-15 часова .
За време сезоне екскурзија, у периоду април-јун и септембар-октобар музеј ради од 08-18 часова,
суботом од 10-16 часова, а недељом од 10-14 часова.

Директор Музеја Крајине је Ивица Трајковић.

КОНТАКТ :

Музеј Крајине Неготин
Вере Радосављевић 1
19300
Неготин

Tелефон: 019/545-072
T
елефон/факс: 019/543-341
Е–пошта: muzejkrajine@open.telekom.rs
Сајт :
www.muzejkrajine.org.rs

ВИШЕ О МУЗЕЈУ КРАЈИНЕ ...

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ НЕГОТИН

 

Историјски архив у Неготину као посебна институција основан је одлуком Народног одбора града Неготина, а на предлог Управе Музеја 8 марта 1952. године под називом Градска државна архива у Неготину.

Укупна количина грађе у архиву износи 1.500 метара. Микрофилмоване су Црквене матичне књиге (133) и дигитализовано је 70% ових књига које су категорисане као културно добро од изузетног значаја.

Директор Историјског архива Неготин је Ненад Војиновић.

КОНТАКТ :

Историјски архив Неготин
Ул. Бранка Перића бр. 13
19300 Неготин

Телефон :
019/546 098
Факс : 019
/542 762
Е-пошта : arhivnegotin@open.telekom.rs
Сајт : www.arhivnegotin.org.rs

Одељење у Бору
Ул. Војске Југославије 18
19320 Бор
Телефон : 030
/421 365

ВИШЕ О ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ НЕГОТИН ...

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ДОСИТЕЈ НОВАКОВИЋ НЕГОТИН

 

Ово је једна од најстаријих Библиотека у Србији основана на Св. Луку 31. октобра 1846. године. На иницијативу епископа Доситеја Новаковића отворено је Читалиште, прва културна институција у Неготину. Године 1874. у оквиру Читалишта основана је читаоница у Радујевцу, 1880. године у Штубику, а 1893. године основана је Раденичка читаоница. Указом од 14. јануара 1909. године у Неготину је основана Јавна библиотека. За првог библиотекара постављен је професор гимназије Јован Николић. Од стране виђених људи, а захваљујући француској амбасади 1935. године основана је Књижница Друштва пријатеља Француске. После другог светског рата обновљен је рад библиотеке и 1949. године основана је јавна читаоница или библиотека.

Данас је Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ смештена у две зграде. Одељење за одрасле налази се у улици ЈНА 2, а дечије одељење у згради на Тргу Ђорђа Станојевића. У оквиру Библиотеке раде три огранка и то у: Јабуковцу, Прахову и Кобишници.

Директор Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ је Милорад Грбовић.

КОНТАКТ :

Народна библиотека Доситеј Новаковић Неготин
ЈНА 2
19300 Неготин

Телефони:

Директор (фаx):019/548-665
Одељење за одрасле: 019/542-380
Одељење за децу: 019/543-390
E-пошта: bibnegotin@open.telekom.rs; kidbibnegotin@open.telekom.rs
Сајт : www.bibliotekanegotin.org.rs

ВИШЕ О НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ ... 

ЛЕГАТ РАДИСЛАВА ТРКУЉЕ


Захваљујући љубазности Радислава Тркуље који је 2005. године граду  Неготину поклонио двадесет ликовних дела, створен је легат са седиштем у комплексу  Мокрањчеве родне куће.  

Легат Радислава Трукуље смештен  је у мањем објекту који садржи три одвојена простора, па у складу са амбијентом читавог комплекса ствара утисак интимне атмосфере. Уметничка дела садржана у легату доступна су јавности, а у време трајања фестивала Мокрањчеви дани, многобројна публика  има могућност  да се ближе упозна са делима једног од значајних српских сликара.

ВИШЕ О ЛЕГАТУ ...


КУЛТУРНО УМЕТНИЧКА ДРУШТВА

 

У општини Неготин делује 17 културно уметничких друштава.

Једно од најпознатијих је КУД ,,Аранђел Матић,, из Поповице које је основано 1959.године. Аматери из Поповице су на светским турнејама, најпре у Бирмингему, а затим у Лондону, наступали и по неколико пута дневно.
О њима је својевремено писао лондонски Тајмс. Реч је о њиховом најзначајнијем наступу у Алберт холу пред Краљевском свитом и око 7.000 посетилаца.
У Неготину је током 2000. године са великим амбицијама обновљен рад КУД ,,Стеван Мокрањац,, Неготин


Културно уметничко друштво "Стеван Мокрањац" - Беч, Аустрија
.

Постоји од 1998. године, окупља преко 120 активних чланова у неколико секција, претежно из Неготинске Крајине и има око десет кореографија из Србије у репертоару. 
До сада је имало много вредних гостовања и доста награда међу којима се издвајају гостовања у Паризу, Нансy - Француска, Баден - Свајцарска, Кијев -Украјина, Пале -Република Српска, Деска -Мадјарска и много наступа у Аустрији.
Адреса гласи: www.kud.mokranjac.wien.dzaba.com
Председник клуба: Јовица Станојевић

 

УМЕТНИЧКА УДРУЖЕЊА

 

ЛУНА - удружење ликовних стваралаца, делује од почетка деведесетих година прошлог века. Удружење окупља велики број ликовних уметника, међу којима је и петнаест академских сликара. 

КРАЈИНСКИ КРУГ, основан је 1990.године, окупља ликовне, музичке и књижевне ствараоце из Крајине, али и оне који су инспиративно везани за Источну Србију. Осим кроз издавачку едицију “Крајински књижевни круг”, ово удружење делује и кроз стваралачке пунктове: Галерију “Пена” на Ђердапу, “Музеј црне Крајине” Шаркамен, Галерију “Дародавац” у Кобишници и Атеље “Фирул” где је и седиште Крајинског круга.

КРАЈИНСКИ КЊИЖЕВНИ КЛУБ окупља литерарне ствараоце већ 20 година. Књижевна омладина од 1984. године издаје часописе за културу уметност и књижевност “Буктиња” и "Пламичак".

КРАЈИНСКО УДРУЖЕЊЕ МУЗИЧАРА - КУМ. Основни циљеви и задаци удружења су да код својих чланова развијају креативност кроз музичко стваралаштво, доприносе развоју смисла за музику, подстичу стваралачке и извођачке способности, допуњавају и проширују знања из музичке уметности и непосредно учествују у стварању услова за рад и развој својих чланова. Опширније на сајту www.kum.org.rs