Уторак, 07. Мај 2013.

Туризам

По природним лепотама, културно-историјским споменицима, саобраћајним везама, климатским карактеристикама, хидрографијом, условима за лов и риболов и постојећим туристичким објектима, Неготинска крајина представља изузетно атрактивно подручје.

Атрактивне дестинације као што су Вратњанске капије, Ђердапска клисура, Рајачке пивнице, неколико манастира, велики број споменика, ловиште, као и веома значајне манифестације ( Мокрањчеви дани, Крајински обичаји ...) употпуњују туристичку понуду Неготина и Неготинске Крајине. 

Набројаћемо неке од најпривлачнијих туристичких локација у општини Неготин.

Комплетну туристичку понуду можете погледати на сајтy

ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ОПШТИНЕ НЕГОТИН.


Манастири


У Крајини је до 18. века постојало шест манастира, а сачувана су само три (Буково, Вратна и Короглаш), од којих су прва два и данас активна. Сматра се да су сва три манастира саграђена у XIV веку што их чини јако вредним туристичким дестинацијама. 

Цркве


У Неготинској Крајини, старих цркава је било у прошлости на више места, међутим како су грађене од дрвета, скоро све су нестале. Почетком XIX века, почињу да се граде од тврдог материјала, тако да их данас има у скоро свим селима Неготинске општине. Свакако највредније су стара Црква Пресвете Богородице и Црква Свете Тројице у Неготину.


 

 

ПИВНИЦЕ


Пивнице су јединствени објекти намењени преради грожђа и неговању вина. Оне су у Неготинским селима организоване као читава насеља. Некада их је било у већини насеља око реке Тимок, али су данас сачуване само оне у селима Рајац, Рогљево, Смедовац и Штубик. Већина их је подигнута у XIX и почетком XX века, али се сматра да их је било и у XVIII веку.

 

 

Вратњанске капије


У близини Манастира Вратна, на планинској речици, бистрој и погодној за риболов, налазе се огромна камена врата-капије, које је природа начинила “без длета и чекића”. Прва капија носи име ВЕЛИКИ ПРЕРАСТ, друга МАЛИ ПРЕРАСТ, а трећа СУВИ ПРЕРАСТ. Цео комплекс Вратне, село, манастир и капије, окружен је рекама и шумама и представља једну од најзанимљивијих туристичких дестинација Неготинске крајине. Ови “драгуљи” су од Неготина удаљени свега тридесетак километара.


 

Мокрањске стене 


Десетак километара јужно од Неготина, у близини села Мокрање, Сиколска река, крчећи пут до Тимока кроз питома брда Неготинске крајине, створила је диван водопад и испод њега живописно језеро. Иако скромних димензија , ово место које носи назив МОКРАЊСКЕ СТЕНЕ, омиљено је излетиште и купалиште мештана околних села и Неготинаца.
Дунав


Дунав је друга по величини река у Европи, а кроз Неготинску крајину протиче у дужини од 31 километра. Одликују га атрактивне обале, заливи, његове притоке. Обилује разноврсношћу и богатством живог света, где значајно место што се огледа у 58 стално настањених врста риба, од који су најзначајније: сом, смуђ, штука, клен, мрена, црвенперка, деверика, шаран, кечига и друге врсте. На неколико километара од Неготина налази се плажа Кусјак коју Неготинци зову својим морем, па је омиљено "летовалиште" за многе крајинце. Поред плаже су уређени и спортски терени.


Дели Јован

У подножју Дели Јована, на надморској висини од 480 метара, налазе се Стеванске ливаде, по природним и климатским условима у равни најпознатијих ваздушних бања у Србији. Љубитељима природе и здравог начина живота нуде се означене планинарске стазе на планини Дели Јован која воде до врха на висини од 1.138 метара, где је лоциран и репетитор РТС. Стаза вијуга живописним теренима шумовитог Дели Јована и омогућава шетачима прекрасан поглед на неготинску низију са једне и борску котлину са друге стране. Посебну атракцију представља ограђено ловиште са јеленима лопатарима и другом атрактивном дивљачи крај чије ограде највећим делом стаза и води. Прва пешачка стаза иде из правца села Поповица па до врха ( кота 1141-тв торањ), у дужини од 9 км у једном правцу. ( 7 сати ). Друга пешачка стаза иде од Стеванских ливада, преко Великог Дели Јована, па до врха гребеном у дужини 8,5 км у једном правцу ( кота 1141-тв торањ) ( 7 сати ).