Петак, 31. Децембар 2021.

ЗАКЉУЧАК ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Неготин на 23. ванредној седници, донео је Закључак  у циљу поштовања мера Кризног штаба и Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19 Владе Републике Србије, на територији општине Неготин, одређују се одговарајуће мере за спречавање и сузбијање заразне болести Covid-19, кao и услови, начин спровођења, извршиоци и средства за спровођење тих мера на територији општине Неготин за време дочека Нове 2022 године,  новогодишњих и Божићних празника и дочека православне Нове године.

За време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести Covid-19, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растоjање од најмање два метра између лица која не бораве у истом домаћинству.

На јавним местима на отвореном простору за окупљање више од 500 људи, неопходна је сагласност Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid-19, поштујући прописане мере Кризног штаба и Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин.

Боравак у угоститељским објектима у затвореном простору као и у објектима који нису у регистру угоститељских објеката, али у којима се врши одржавање забавних и свечаних манифестација(сале за венчањa, играонице, сале домова културе, објекти у приватној и јавној својини који се користе за било које прославе, манифестације и слично), кладионицама, коцкарницама, слот клубовима и другим објектима у којима се одржававају игре на срећу, као пружалац и корисник услуге, у периоду од 20,00 сати до завршетка радног времена прописаног Одлуком о радном времену, може боравити и радити само лице које поседује Ковид сертификат.

У току новогодишњих празника, за време Божићних празника и дочека православне Нове године, биће редовних и ванредних контрола угоститељских објеката и изнајмљених простора у граду и селима где се организују прославе као и било какво окупљање у затвореном простору, од стране комуналне инспекције и уз асистенцију ПС Неготин.

Инспекције које су овлашћене Законом о заштити становништва од заразних болести (санитарна инспекција, комунална инспекција и комунална милиција), вршиће контролу Ковид сертификата гостију и запослених у угоститељским објектима.

За непоштовање противепидемијских мера које су утврђене у инспекцијском надзору, надлежни инспектор предузима управне и казнене мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести.

На основу члана 85.а Закона о заштити становништва од заразних болести, уколико правно или физичко лице не предузму радње и активности ради примене мера личне и коилективне заштите заштите од инфекције, прописане су и новчане казне.

На основу члана 73. став 8. Закона о заштити становништва од заразних болести, када постоје разлози хитности због непосредног угрожавања живота и здравља људи, односно у случајевима непоштовања прописаних мера у време трајања епидемије од већег епидемиолошког значаја ширих размера, у погледу окупљања људи супротно прописима, инспекцијски органи из овог члана, могу усмено у складу са законом да нареде мере и радње од којих непосредно зависи успешно обављање послова утврђених, односно поверених овим законом, а нарочито може да наложе да се испразни објекат, односно простор у коме је дошло до кршења прописаних мера, да забране обављање делатности у објекту, односно простору у коме је дошло до кршења мере док надлежни орган не предузме прописане мере, а најдуже на 72 сата.

У случају сумње на фалсиковани „Ковид сертификат“ ковид редар и поступајући инспектор обавештавају МУП ради процесуирања.