Четвртак, 11. Јул 2024.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ПРЕДУЗИМАЊЕ ПРЕВЕНТИВНИХ И ОПЕРАТИВНИХ МЕРА

Републички хидрометоролошки завод је издао упозорење за подручје Србије на јак и дуготрајан топлотни талас, који ће условити максималне температуре до краја седмице, од 35 до 40 С, уз тропске ноћи у урбаним срединама. Топлотни талас пратиће и изражен дефицит падавина и са великом вероватноћом ће се наставити и почетком следеће недеље.
 
Због изразито високих температура на снази је црвени аларм. С обзиром да су у питању екстремно опасни временски услови, нарочито ако трају неколико узастопних дана, угрожени су животи животиња и људи (посебно хронични болесници, лица под терапијом, медицинском контролом и метеоропате), а могу се очекивати и озбиљни проблеми у снабдевању електричном енергијом и проблеми у саобраћају. Ово су екстремно повољни временски услови за шумске и друге пожаре.
 
Све наведено указује на потребу спремности свих субјеката које треба ангажовати у циљу смањења ризика од оопасности топлотног таласа и последица које може проузроковати и обезбедити њихово реаговање, тако што ћете предузети следеће:
1. Јавно комунално предузеће Бадњево које располаже одговарајућим кацитетима за дистрибуцију воде за пиће да у датом периоду изврши распоређивање по потреби на територији јединице локалне самоуправе и омогући доступност воде за пиће и освежавање могућем најугроженијем становништву.
2. Да се становништву са посебним потребама и старијој популацији омогући достава одговарајуће флаширане воде преко Центра за социјални рад и Црвеног крста.
3. У сарадњи са ЗЦ Неготин да се поставе пунктови за пружање прве медицинске помоћи по потреби на најпрометнијим локацијама на територији ЈЛС.
4. Појачати превентивне мере заштите од пожара на отвореном простору.
Препорука: Моле се грађани да не пале ватру на отвореном простору, депонијама и у близини шума због изазивања пожара већих размера.
 
Све примећене појаве што се тиче ванредних догађаја које су узроковане екстремно високим температурама пријавити на контакт телефон 019/544-000, Ситуационом центру за обавештавање Неготин и Ватрогасно-спасилачком одељењу на број 193.