Четвртак, 13. Октобар 2022.

СРЕДЊОШКОЛЦИ ЗА ЧИСТИЈИ НЕГОТИН

Ученици Неготинске гимназије и Техничке школе данас  су организовали акцију чишћења Парк шуме Цвећара у Неготину желећи да укажу на важност чувања животне околине посебно простора који користе млади. Иницијативу за овакву врсту еколошке акције предложио је прошле недеље Јанко Михајловић, ученик другог разреда Неготинске гимназије на пријему који је, у оквиру Дечје недеље, приредио Владимир Величковић, председник Општине Неготин.


„  Ми смо првенствено у сарадњи са Петом  београдском гимназијом дошли на идеју да организујемо нешто овог  типа. Они су још прошле године организовали еко акцију а ми смо се прикључили као прва школа ван Београда која је то учинила. Идеја је да млади више уче о екологији и колико је то битно, и ово је једна од ствари у примени, где не само у школи кроз теорију, већ и у пракси примене неке од ствари.“ изјавио је иницијатор акције Јанко Михајловић.


Активизам близу 70 ученика који су данас вредно радили, њихову показану добру вољу и као свест о чувању околине и града, подржао је председник Величковић који је данас присуствовао акцији у парку у Цвећари.   


„Иницијативу која је предложена прошле недеље на пријему подржао сам јер сматрам да је драгоцено што млади желе да поведу рачуна о простору који они највише и користе, и да желе да тај простор буде чист, а мобилијар који локална самоуправа често обнавља, траје и за оне који тек долазе. Драго ми је што су наши средњошколци вољни да организују још оваквих акција и ми ћемо их сигурно подржати у томе, као и њихов предлог да у зимском периоду едукују млађе, мислим на основце и предшколце. Сматрамо да је ово преко потребно  и  да се свест младих буди, а уједно апелујем и на старије суграђане да заједно наш град и окружење учинимо чистијим. Свест о јавној својини и чувању јавног добра је приоритет  и на њу се може утицати управо на овакав начин. Ми можемо организовати много едукација младих али кроз њихову иницијативу  и деловање можемо сигурно  допрети  до свести већег броја младих људи, а кроз медијску подршку и до наших старијих суграђана.“ поручио је данас председник Величковић.

Ученички парламент Неготинске гиманзије је, поред  гимназијалаца анимирао и ученике Техничке школе који су се радо одазвали позиву да дају свој допринос у уређењу Парк шуме у насељу Цвећара.

 „Некада су овакве акције биле прописане наставним планома али данас је наставни план толико препун и стручних предмета и часова и све је мање места за овакве ствари. Мислим да су пројекти прави излаз за ово и да у оквиру школа и пројеката који се могу радити, деца могу да добију простор и да искажу љубав према свом граду и према природи.“ изјавила је Љиљана Ђаковић, предагог Техничке школе.


Учесници данашње акције планирају да иницијатива  прерасте у пројекат који ће поред  акција на терену садржати и предавања у циљу подизања свести о очувању животне средине које су најавили већ за осми новембар.

Акција је спроведена уз техничку подршку Јавног комуналног предузећа Бадњево.

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.