Петак, 21. Октобар 2022.

СРЕЋАН ПРАЗНИК, НЕГОТИНЕ!

На данашњи дан 1918. године Неготин и Крајина ослобођени су у Првом светском рату. Слободу су извојевале француске и мароканске јединице под командом генерала Жуиња.



Неготинци су тога дана приредили тријумфалан дочек храбрим ослободиоцима. У знак дивљења и поштовања због испољене храбрости француских и мароканских војника 23. октобра је одржана седница Општинског одбора на којој је председник Илија Анђелковић предложио да се генерал Гамбета изабереза почасног грађанина Неготина како би се потомство вечито сећало свог ослободиоца. Одлука је једногласно донета и писменим актом упућена генералу Гамбети.
 
 
У Великом рату, без цивилних жртава страдалих у одмаздама и казненим експедицијама непријатељских снага, у борбама и заробљеништву погинуло је укупно 3695 Крајинаца, 86 официра, 151 подофицир и 3.458 војника.



У оквиру обележавања Дана ослобођења делегације локалне самоуправе и борачких организација положиле су венце на споменик ослободиоцима ратова од 1912. до 1918. године у централном градском парку.



„Цела наша историја од Великог рата до данас, протекла је у знаку наших хероја и великих стваралаца. Такве хероје је изнедрила Крајина. Међу готово 5.000 јунака 13.пука „Хајдук Вељко“, попут чврстих стожера, борили су се др Миливоје Петровић праунук храброг брата Хајдук Вељка Петровића који је допратио још недолеченог Војводу Радомира Путника од Прахова до Крагујевца, да преузме руковођење генералштабом. Ту је и јунак Бранко Вукосављевић, велики борац на копну и у ваздуху и први ратни командант ратног ваздухопловства краљевине СХС, и ништа мање значајан Драгиша Стојадиновић, ратник с камером и пушком. Херој који је у одбрани Београда 1914. године сам, митраљезом, зауставио аутроугарски пук и променио исход борбене ситуације.“, истакао је Драгослав Ристић, председник ОО СУБНОР Неготин.




* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.