Понедељак, 29. Децембар 2014.

Седница Штаба за ванредне ситуације

Данас је одржана 23. седница Штаба за ванредне ситуације општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, командант.

 

Чланови Штаба, након излагања Слободана Дијановића, донели су Закључак о усвајању Анализе о реализацији наложених послова и задатака, ангажованим снагама и средствима и спровођењу мера заштите и спасавања од поплава у периоду од 15. септембра до 13. октобра 2014. године. Овом анализом обухваћени сви задаци и послови, које су одређене службе и предузећа предузимали током септембарских поплава.

 

Због промене чланова Штаба за ванредне ситуације, на седници Скупштине општине Неготин од 14. новембра, данас је донет је усвојена и измена и допуна Закључка о образовању стручно оперативног тима за заштиту и спасавање од поплава и несрећа на води и под водом.

Штаб за ванредне ситуације разматрао је и стање на клизишту у Јабуковцу, као и ситуацију са потоком који пролази кроз Рајац и који се услед обимних падавина излио и поплавио поједина домаћинства.

 

Штаб је донео Закључак да се упути препорука Општинској управи да прикупи понуде за неопходна геолошка истраживања клизишта у Јабуковцу, како би могао да се утврди узрок појаве клизиште и могуће мере за његову санацију. Штабу је достављен и изветај Бранка Јелисавца, шефа одељења за геотехнику Института за путеве, о прегледу клизишта и предлозима неопходних активности у циљу санације овог терена.

 

Донет је и Закључак да се ангажује одговарајућа институције која ће урадити процену стања на водотоковима, на основу које ће бити урађени пројекти за њихову комплетну санацију.

Када је у питању Рајац, већ дуги низ година постоји пројекат за санацију овог потока, који никада није реализован. Чланови Штаба за ванредне ситуације снимили су стање на терену и за сада је могуће само чишћење корита потока од шибља и израслог дрвећа, док комплетна санација захтева велика материјална средства.

 

Чланови Штаба разматрали су и актуелну ситуацију у погледу снежних падавина. По речима директора Електродистрибуције, снабдевање електрином енергијом је редовно, али постоји велика опасност да због јаког ветра и снега дође до проблема у електро снабдевању у делу општине који је недавно био без електричне енергије, јер је мрежа у том делу није у потпуности санирана, па су могући нови проблеми. Реч је пре свега о нисконапонској мрежи.

Сви путеви у општини Неготин су проходни, али је могућа појава наноса, због јаког ветра који носи снег на коловоз. Према речима Драгана Мијуцића, в.д. директора ЈП за грађевинско земљиште, сви путеви се још од јуче редовно чисте и све екипе су у приправности. Осим чишћења, на коловоз се баца и со, како не би дошло до појаве леда. И екипе ЈКП „Бадњево“ су од јуче, по налогу ЈП за грађевинско земљиште, ангажоване на чишћењу градских улица. Током јучерашњег дана чишћене су главне улица, а данас ће бити очишћене и споредне. И на градским улицама биће посипана со како би се спречила евентуална појава леда. Екипе ЈКП „Бадњево“ ангажоване су и на чишћењу снега на Градском тргу, где ће бити организован дочек Нове године. Снабдевање водом је стабилно, док ће током празника бити појачано грејање станова.