Четвртак, 16. Јун 2022.

СЕДНИЦА ЛОКАЛНОГ САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПОВОДОМ ДОЈАВЕ О ПОДМЕТНУТИМ ЕКСПЛОЗИВНИМ НАПРАВАМА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

На мејл адресе четири градске и четири сеоске школе, рано јутрос у 5 часова и 45 минута стигле су дојаве о подметнутим експлозивним направама. Уз правовремену реакцију школских институција и Полицијске станице Неготин, школе су обезбеђене и извршен је контрадиверзиони преглед. Поводом новонастале ситуације Владимир Величковић, председник Општине Неготин сазвао је данас за 11 часова седницу Локалног савета за безбедност општине Неготин.

  

„Код нас се ово први пут дешава откад су на територији целе наше републике почели сајбер напади. Циљ нам је био да на овом састанку укажемо на опасност која није физичка, колико је психолошка, али да постоји могућност,  и да у сваком тренутку будемо спремни и да знамо како би у тим тренуцима требало да се понашамо, да не би дошло до неких ненаданих ситуација. Места за панику нема и ми морамо да будемо свесни, када се оваке ситуације десе, да реагујемо разумом, будемо смирени, да не би дошло до нежељених последица. Неопходно је да се у свим јавним установама обезбеди већи степен безбедности, да запослени буду што спремнији да у датој ситуацији правовремено и адекватно реагују. Апелујем и на грађане на већи степен приправности. Ово очигледно јесте психолошки рат, али обазривост мора да постоји. “ изјавио је председник Величковић и додао да је преглед школа показао да је ситуација стабилна, да су наше васпитно образовне установе безбедне.


Претеће поруке електронском поштом стигле су на адресе градских основних школа „Вук Караџић“, „Вера Радосављевић“, „Бранко Радичевић“ и „12. Септембар“ и као и школа у Рајцу, Прахову, Кобишници и Душановцу.

 „Захваљујући доброј координацији директора три основне школе, ми смо у готово неколико минута обезбедили да се ослободе радници који су већ били  на послу. У исто време смо обезбедили да Министарство унутрашњих послова крене са својим активностима и морам у овом тренутку да кажем да су у року од неколико минута школе биле обезбеђене и преглед установа је почео. Оно што је још важно напоменути је да су све школе, у периоду од 6.45 до 7. 10 часова, обавестиле родитеље да деца данас не долазе у школу.  Доказ је то, да је веома мали број ученика родитеља који нису добили поруке дошли у шклоу. Установе су показале спремност да се и у оваквим ванредним ситуацијама које су се дешавале по школама у Србији, одговоре на изузетно непријатну ситуацију и да смо у најбољој мери, при чему смо размишљали да не ширимо никакву панику,  одрадили онако како се од нас очекује.“, истакао је Дејан Којчиновић, координатор основних школа на територији општине Неготин.


Ученици осам основних школа које су јутрос биле на мети сајбер нападача прешли су на онлајн наставу.