Четвртак, 24. Март 2016.

Промоција књиге "Иследник" Драгана Великића

У Народној библиотеци "Доситеј Новаковић" Неготин, одржана је промоција књиге "Иследник" Драгана Великића, добитника НИН-ове награде за 2015. годину. 


Јунак романа носи његово име, ликови су део његове прошлости, али, како каже, „Иследник“ није ни мање ни више исповест од било којег другог његовог романа.

Великић је истакао да „уметност и постоји да нас чини бољима, али истовремено читајући и везујући се за одређну књигу, одређену причу, ми и свој живот претапамо са оним што читамо и постајемо свеснији.“

Драган Великић рођен је у Београду 1953. године, одрастао је у Пули. Дипломирао је светску књижевност на београдском Филолошком факултету. Од 1994. до 1999. године био је уредник издавачке делатности Радија Б92. Писао је колумне за Нин, Време, Данас и Репортер. У јуну 2005. године постављен је за амбасадора Србије и Црне Горе у Бечу. Двоструки је добитник Нин-ове награде за роман године, и то за романе „Руски Прозор“ и „Иследник“.

Објавио је романе:"Виа пула" (добио награду Милош Црњански), "Астраган", "Хамсин 51", "Себерни зид" (стипендија фонда Борислав Пекић), "Дантеов трг", "Случај Бремен", "Досије Домашенски", "Руски прозор" (добио Нинову награду и Награду Меша Селимовић 2007), "Бонавиа", "Иследник" (НИН-ова награда за 2015).Његове књиге су преведене на десетак европских језика. Заступљен је у домаћим и иностраним антологијама прозе.

Након разговора са посетиоцима, аутор је потписивао књигу.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.