Уторак, 09. Април 2013.

Представници UNESCA обишли Рогљевске и Рајачке пивнице

4121_1.jpg

Учесници “Другог форума младих југоисточне Европе о светској баштини UNESCA - за мир и одрживи развој" који се одржава у Зајечару и представници канцеларије UNESCA из Париза обишли су Рољевске и Рајачке пивнице, локалитете који се налазе на прелиминарној листи UNESCA. Госте је испред Општине Неготин поздравила Александра Миловановић, помоћница председника општине, а кроз пивнице су их водили представници неготинске Туристичке организације.

4121_2.jpg

Шездесетак средњошколаца из 12 земаља југоисточне Европе, учесника “Другог форума младих југоисточне Европе о Светској баштини UNESCA - за мир и одрживи развој", заједно са својим предавачима и професорима имали су прилику да разгледају и упознају се са карактеристикама Неготинских пивница, аутентичних архитектонских целина с краја 19. и почетка 20. века, јединствених по томе што их чине објекти саграђени искључиво за справљање и чување вина.

4121_4.jpg

- Вино из ових подрума, у време када је филоксера уништила винограде широм Европе, освајало је престижна признања на сајмовима у европским метрополама.  Ми смо изузетно поносни на дугу и богату традицију винарства у овом крају и трудимо се да му повратимо стари сјај. У том циљу од изузетног значаја би било стављање комплекса Неготинских пивница на листу културне баштине Унеска. Надамо се да сте се лично и уверили да Неготинске пивнице то и заслужују – поручила је Александра Миловановић, помоћница председника општине Неготин поздрављајући госте.

4121_3.jpg

Весна Вујичић – Lugassy, представница канцеларије UNESCA из Париза била је импресионирана аутентичношћу самих локалитета и показала је велико интересовање како за  историјат ове изузетно вредне културне баштине, тако и за одрживост винарства и виноградарства у функцији развоја туризма читавог подручја.

4121_5.jpg

- На промоцији Неготинских пивница требало би да се ангажује како локална тако и шира заједница, а по процедури, за коначно стављање ових локалитета на листу светске културне  баштине, уз доказ о испуњености одређених услова, неопходан је званичан захтев надлежних министарстава – изјавила је Весна  Вујичић – Lugassy, представница канцеларије UNESCA из Париза.