Четвртак, 10. Јун 2021.

ПОСЕТА СЕМА ФАБРИЦИЈА НАШОЈ ОПШТИНИ

Његова екселенција Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији посетио је данас нашу општину. С председником Владимиром Величковићем обишао је комплекс Рогљевачких пивница које ће,  поред Рајачких, бити реконструисане у оквиру пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“,  захваљујући средствима Европске уније, немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој. Пројекат, укупне вредности 16 милиона евра од којих ће два милиона бити уложено у уређење пивница, усмерен је на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља.

  

„ Овај крај је за мене невероватно откриће. Толико је лепо село, дивна природа, нешто неочекивано. Данас сам са председником Величковићем и колегама из ГИЗ-а разговарао са произвођачима и малим предузетницима о начинима како да све ово што је у туристичкој понуди претворимо у  атракцију која ће привлачити туристе не само из Србије већ целе Европе.У Рајац и Рогљево уложићемо око два милиона евра бесповратних средстава, како бисмо могли да реализујемо овај пројекат и убрзамо неопходне процедуре како би радови што пре почели.“ истакао је медијима амбасадор Сем Фабрици и поздравио узгајање аутохтоних сорти које заслужују и промоцију која ће Европи донети разноликост на тржишту вина.

  

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ у општини Неготин,  утицаће на ревитализацију  и активирање подручја, подстицање опоравка винарства, успостављање нових културних итинереа који ће повезати подручја пивница, повезивање ове традиције винарства са сличним у прекограничним регијама и тиме квалитативно унапредити постојећу туристичку понуда наше општине.

  

„Захваљујући реконструкцији пивница у Рогљеву и Рајцу, у оквиру пројекта „ЕУ за културно наслеђе“ унапредићемо наше туристичке потенцијале. Пивнице су јединствени туристички бисер који ће ускоро бити умивен и и самим тим постати атрактивнији туристима који воле вино, добру храну и мир прекопотребан савременом човеку. Наша Богом дана земља и климатски услови претворили су овај део наше општине и Србије у место на коме настаје вино са душом и за сваки респект. Атмосфера коју можете осетити у овим јединственим каменим комплексима урезаће вам се  у памћење за сва времена.“истакао је председник Величковић на Рогљевачким пивницама и захвалио  на великој подршци Његовој екселенцији Сему Фабрицију, Европској унији, Савезном министарству за економску сарадњу и развој, Немачкој организацији за сарадњу ГИЗ и нашој држави на челу са председником Александром Вучићем који је иницирао реализацију овог пројекта.

У првој фази уређења комплекса у Рајцу и Рогљеву изградиће се бунар, водоводна, канализациона и електро  мрежа, колско-пешчаке стазе и уредити путеви. Планирано је да се у другој фази радова, средствима Европске уније, Републике Србије и локалне самоуправе у сарадњи са ГИЗ-ом,  уреди ентеријер и екстеријер пивница.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.