Субота, 24. Септембар 2022.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ОСВЕШТАО ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ У МАЛАЈНИЦИ

Његoва светост, Патријарх српски господин Порфирије уз саслужење епископа пожаревачко-браничевског г. Игнатија, нишког г. Арсенија и тимочког г. Илариона, освештао је данас Храм Свете Петке у Малајници. Освећењу су присуствовали и Владимир Величковић, председник Општине Неготин, његов заменик Богдан Гугић, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин, Драгиша Ивковић, заменик председника СО Неготин, Зорица Мијушковић, начелник ОУ Неготин и бројни верници.

  

  

У својој беседи Патријарх Порфирије је присутним верницима поручио да су се поводом освештања храма у Малајници сабрали, да би градили јединство са Богом и мир са Њим, али и међусобно.

„Црква Христова позива да сви једно будемо. То су речи Господње. Једни смо управо када се молимо на светој Литургији. Ту није важно ко ком народу припада, није важно ко је какве боје коже, није важно да ли је неко мушко или женско, само је важно да постајемо делови или удови, како каже апостол Павле, Тела Христовог. Записао је један антички путописац да је обилазећи видео многе народе, да је видео да свако има неку посебност, да се сваки народ разликује од другог по нечему, али видео је да сваки народ има нешто што је идентично – место на које се сабира и са које узноси молитву Богу. Ми, православни хришћани, имамо то место и оно се зове православни храм. То место јесте света Литургија коју служи, пре свега, Епископ, а онда по његовом благослову и у његово име свештеници. Али и епископ и сви ми служимо заједно Литургију зато што њу служи Сам наш Господ Спаситељ. Овде, браћо и сестре, да долазите, да се учите врлини и Јеванђељу Христовом, да не осуђујемо једни друге, а када осудимо нека то не буде заувек. Будимо спремни да опростимо, али и спремни да тражимо опроштај, нарочито они који живе у брачној заједници. Брачна заједница је такође Црква, зато што има свој почетак и смисао, зато што је брачна заједница прожета оним што јесте служба у храму, а то је опет света Литургија.“, изјавио је у Патријарх српски г. Порфирије.

  

Архијерејскa захвалницa за допринос у изградњи Цркве Свете Петке у Малајници уручена је мр Милану Уруковићу, председнику СО Неготин.

  

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.