Субота, 23. Септембар 2017.

Отворени 52. Мокрањчеви дани

У Неготину је данас, у славу великог композитора Стевана Стојановића Мокрањца, отворен педесет други по реду Фестивал “Мокрањчеви дани”.  Фестивал је уз звуке фанфара и шесту Мокрањчеву руковет у извођењу здружених неготинских хорова и учесника традиционалног „Натпевавања“, којим је дириговала мр Тамара Адамов Петијевић, отворен у дворишту Мокрањчеве родне куће, где је подигнута фестивалска застава и положени венци и цвеће испред споменика великом композитору.  

  

Учеснике фестивала и бројне госте на почетку свечаног отварања, поздравио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин. У свом обраћању он је пожелео добродошлицу на 52. фестивал посвећен Мокрањцу.

  

Припала ми је част да вам, на почетку свечаних музичких дана посвећених нашем великану, Стевану Стојановићу Мокрањцу и његовом оригиналном стваралаштву, испред локалне самоуправе,  упутим речи срдачне добродошлице у Мокрањчев град. Испуњени поносом и радошћу, сваког септембра, дочекујемо вас, драге пријатеље, уметнике, ствараоце, поштоваоце дела нашег Мокрањца и све људе добре воље који својим присуством желе да укажу на значај онога што је за културу Србије и нашу националну  баштину, учинио великан који је своје прве кораке направио овде, и тиме наш град учинио стециштем српске уметности. Мисију неговања хорске традиције и промовисања  стваралаштва  композитора Стевана Стојановића, испуњавамо организовањем Фестивала „Мокрањчеви дани“ који се одржава по 52. пут, брижним  чувањем  његове родне куће и заоставштине и подршком његовим следбеницима који своје прве музичке кораке чине у школи са Мокрањчевим именом. Фестивал почиње данас а с њим и наш задатак да све протекне онако како је и замишљено и да се као добри домаћини потрудимо и учинимо све како бисмо се и идуће године срели на овом истом месту, бар за нијансу бројнији.  Неготин и Неготинци воле и цене Мокрањца и желе да, не само своју љубав, већ  и поштовање које осећају према свом знаменитом суграђанину, покажу и пренесу на целу Србију али и свет.  Надам се да ћемо заједништвом, које је стварајући своје руковети, кроз афирмацију хорског певања, наш Мокрањац препознао, вредновао и уврстио у нашу културну баштину, учинити да се фестивалска мисија препозна и  досегне ниво  који је његова музика, симбол националне уметности, и заслужила. Ново време доноси разне музичке правце и стилове.  Драго ми је што Неготин препознају по Мокрањчевом делу и поносан сам што је наш град увек отворен за уметност,  културу и праве вредности.Захваљујем се на подршци Министарству културе и информисања Владе Републике Србије, пријатељима и медијским спонзорима фестивала, Програмској комисији, свим учесницима, организатору свечаности, свима који неуморно раде да се име и стваралаштво нашег Мокрањца не заборави. – рекао је Величковић. 

Част да буде беседник на 52. Мокрањчевим данима припала је мр Дејану Савићу,истакнутом уметнику, диригенту и директору Народног позоришта у Београду. Он је у својој беседи између осталог истакао.

  

“Уметност Музике са великим М, апстрактна је и пролазна –траје колико и њено извођење , онолико дуго колико је слушаоци примају и чују. Захваљујући новим медијима, и звучним записимаи снимцима, данас имамо прилику да уживамо у Мокрањчевој музици, по вољи да бирамо између снимака Хора РТБ и Радивоја Симића или Хора РТС и МладенаЈагушта, уз низ других, мање обимних и познатих, али итекако важних записа ове наше музичке баштине. У свему томе, улога Мокрањчевих дана у чувању и неговању његове музике, идеја, светоназора, даје непроценњив допринос нашој култури и друштвеној историји. Ова више него успешна манифестација, осмишљена пре педесет година, као смотра народне традиције, фолклоре и песама, вршњак је неколико озбиљних фестивал, попут БЕМУС-а и других, као плод локалних иницијатива и ентузијазма и далековидости ширег круга културних, посебно музичкихделатника, музиколога и историчара онога времена. Уз обавезно и сјајнозамишљено Натпевавање хорова, уз отварање Дана звуцима Шесте руковети – Хајдук Вељко, под именом свога великог суграђанина у Неготину, временом је прерасла у један од стожерних културних сабора у Источном крају Србије, и опет се, као малопре, поређења намеће само од себе – слично Вуковом сабору у Тршићу.“         

  

Музичке свечаности у славу великом композитору, ове године отворила је Драгана Митровић, представница Министарства културе и информисања Републике Србије, која је том приликом прочитала писмо министра Владана Вукосављевића, који због учешће на важној конференцији у Кини, није био у могућности да присуствује отварању фестивал у Неготину.

“Манифестациоје попут ове, дају значајан допринос децентрализацији културног живота у Србији, што је једно од основних начела предлога Стретегије развоја културе од 2017. до 2027. године, кровног документа који дефинише општи државни и национални интерес у култури. Министарство културе и информисања Републике Србије наставиће да пружа подршку одржавању Мокрањчевих дана. Наша је дужност и обавеза да чувамо сећања на велико име српске културе како би и садашње и будуће генерације знале ко је био и шта је српској и светској музици подарио Стеван Стојановић Мокрањац, који је својим делом допринео да Србија и Неготин имају чиме да се подиче пред светом.”  - каже се, између осталог у писму министра Вукосављевића.

  

На крају церемоније свечаног отварања 52. фестивала, Владимир Величковић, председник општине Неготин и Рената Ђурђевић Станковић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ уручили су Плакете фестивала представници министарства културе, Драгани Митровић и беседнику Дејану Савићу.

  

52. „Мокрањчеви дани“ трајаће до 29. септембра, када ће свечано бити затворени концертом Симфонијског оркестра РТС и доделом фестивалских признања. 

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.