Уторак, 05. Јул 2022.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЏИНГИС КАНУ

Вечерас је у Музеју Хајдук Вељка у Неготину отворена изложба под називом "Џингис Кан и стварање савременог света" ауторке Тијане Сићевић. На отварању изложбе говорили су Татјана Панић, члан Општинског већа за културу, информисање и туризам општине Неготин, Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине и ауторка изложбе, која се присутнима обратила путем видео позива.
 
  
 
У оквиру изложбе ауторка је представила три изведена јединствена костима, уз уметничке, техничке и радне скице, које су настале проучавањем монголске културе. Њена жеља за изучавањем монголске културе потиче из књиге „Џингис Кан и стварање савременог света“ Џека Ведерфорда, који кроз живот Џингис Кана, првобитно званог Темурџина, описује настанак и развој Монголске државе. Као што и сам назив књиге Џека Ведерфорда гласи, направљена је паралела између традиционалног живота монголског народа који се прожима од разних племена, формирања државе Монголије, њеног развоја и онога што она данас представља у савременом друштву. Паралела је приказана кроз костим употребом традиционалних и савремених материјала.
Изложба костима и скица посвећениx легендарном Џингис Кану биће отворена до краја јула.
 
  


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.