Четвртак, 25. Мај 2023.

ОТВОРЕН ДЕСЕТИ МЕЂУНАРОДНИ ВОКАЛНИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ „ВЕФ“

Јубиларни десети по реду Вокални етно фестивал младих ВЕФ, у организацији Креативног удружења Него, почео је јуче на Рогљевачким пивницама. Овогодишњи фестивал који негује традиционално певање и окупља етно групе младих из целог региона, трајаће до суботе 27. маја уз више радионица, промоција књига, изложби, такмичарско вече и концерте. 10. Вокални етно фестивал ВЕФ подржали су Општина Неготин, министарства културе, туризма и омладине и просвете, пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам који финансира Европска унија а спроводи Немачка агенција за сарадњу ГИЗ, бројне општинске институције и пријатељи фестивала.

 

 

 

„ Општина Неготин је од почетка подржала организацију фестивала који за циљ има неговање традиционалног певања и чување наше музичке баштине и то ћемо наставити да чинимо и у будућности. Мислим да је изузетно важно чувати културни идентитет свог народа и да је лепота различитости култура из региона, која је присутна сваког маја на фестивалу ВЕФ, нешто што је драгоцено и што не треба прекидати, већ на томе истрајати. Неготин с правом носи титулу културног центра источне Србије, поносан на знаменитог суграђанина композитора Стевана Стојановића Мокрањца, фестивал Мокрањчеви дани, манифестације које чувају наше обичаје и традицију кроз културни аматеризам, издаваштво и рад институција културе, које подржавају и организацију Веф-а као и мноштво програма, догађаја и фестивала који испуњавају богату културну понуду наше општине. Вредни културни посленици чине нашу заједничку мисију успешном и верујем да ће и јубиларни фестивал ВЕФ то учинити“, истакла је отварајући Фестивал Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу, информисање и туризам.

 

Слободан Тркуља, врсни уметник, мултиинструменталиста, композитор и вођа оркестра Балканополис, који је током преподнева одржао музичку радионицу у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“, на Рогљевачким пивницама изразио је задовољство што присуствује Фестивалу.

 

 

 

„ Радујем се што видим ова дивна лица младих људи инспирисаних традицијом. У сваком од њих је нешто што препознајем из своје младости. То је љубав према традицији, љубав према нашем звуку, према нашој музици, према нашој игри, нашем народу. И када кажем народ не мсилим само на седам милиона нас који тренутно живимо миcлим на све оне милионе људи који су живели пре нас, који су чували ту традицију и преносили је, генерација на генерацију, исто као што ви радите овде. Оно што овај догађај чини велики и у мојим очима један од најзначајнијих догађаја овог типа на којима сам био јесте љубав организатора према овоме што раде.“, поручио је у свом обраћању у Рогљеву Слободан Тркуља.

 

Присутнима се обратила и Данијела Марковић која је у поздрваној речи истакла да је најважније да фестивал траје.

 

 

 

У музичком делу наступили су победници ВЕФ-а Вокална радионица Бистрик Биље Крстић из Београда и Катедра за етномузикологију АУ Бања Лука а као гости чланови Културно уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ из Неготина.