Понедељак, 21. Март 2022.

ОПШТИНА НЕГОТИН ПОТПИСАЛА УГОВОРЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ДВА ПРОЈЕКТА У ВРЕДНОСТИ ОД БЛИЗУ 10 МИЛИОНА

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине потписала је у петак 18. марта уговоре са представницима локалних самоуправа за реализацију пројеката замене котларница у јавним установама и индивидуалних ложишта у домаћинствима широм Србије, у циљу унапређења квалитета ваздуха. Министарство заштите животне средине ће кроз два конкурса суфинансирати укупно 47 пројеката, а уговори су потписани за подршку реализацији 41 пројекта у 35 локалних самоуправа.

Општина Неготин је потписала уговоре за реализацију два пројекта, за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката набавке, замене реконструкције и санације котларница за грејање као и пројекат замене котлова на чврсто гориво са котловима на пелет. Укупна вредност пројекта „Реконструкције котларнице зграде О.Ш. “Бранислав Нушић” Уровица, уз учешће надлежног министарства од 2.800.000 динара и локалне самоуправе од 1.951.833,3 динара (41,08%) динара, износи 4.751.833,30 динара, док укупна вредност пројекта смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора у 2022. години износи 5.000.000,00 динара, од чега Министарство обезбеђује 4.000.000,00 динара, а општина Неготин 1.000.000,00 динара. Пројекат се односи на замену котлова на чврсто гориво са котловима на пелет.

 „ Ови пројекти су изузетно важни, јер ће омогућити прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, што ће допринети унапређењу квалитета ваздуха широм земље. Кроз два конкурса определили смо укупно 350 милиона динара, а средства ће бити пребачена одмах након потписивања уговора. Циљ је да замена котлова крене одмах по завршетку грејне сезоне. Желим да захвалим свим општинама и градовима на изузетној сарадњи и што су ове године били спремнији него претходне. Драго ми је што показују велико интересовање да донесу еколошки пројекат у своју локалну заједницу.“ изјавила је министарка Ирена Вујовић.

Министарство заштите животне средине је прошле године први пут расписало јавне конкурсе за суфинансирање замене котлова у топланама и јавним установама, као и ложишта у домаћинствима.


Извор: Министарство заштите животне средине