Петак, 23. Април 2021.

ОДРЖАНА 35. СЕДНИЦА СО НЕГОТИН

На почетку 35. седнице локалног парламента, којом је председавао мр Милан Уруковић, председник СО Неготин, а којој су поред 38 одборника, присуствовали и Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин и чланови општинског већа, усвојени су извештаји о раду са финансијским извештајима за 2020. годину, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Музеја Крајине, Историјског архива Неготин, Центра за социјални рад и Дома културе "Стеван Мокрањац" и Туристичке организације општине Неготин.


Одборници су данас усвојили Одлуку о измени одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Неготин која подразумева да је Општина Неготин ослобођена обавезе образовања јединица цивилне заштите опште намене, будући да испуњава услове из члана 80. став 3. и 4. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, којима је прописано да јединице локалне самоуправе могу бити ослобођене обавезе образовања јединица цивилне заштите опште намене, уколико на њеној територији постоји добровољно ватрогасно друштво, које јединица локалне самоуправе финансира и које у свом саставу има формирану, обучену и опремљену ватрогасну јединицу од најмање 20 припадника.
На дневном реду данашњег заседања биле су и одлуке о доношењу измене и допуне Плана генералне регулације за насеље Прахово и ПДР- за комплекс Хемијске индустрије у Прахову као и Одлука о усвајању локалног акционог плана запошљавања општине Неготин за период од 2021. до 2023. године. Приоритети активне политике запошљавања у 2021.години првенствено су усмерени на улагање у људски капитал, подстицање социјалне инклузије на тржишту рада и отварање нових радних места. У том смислу приоритети политике запошљавања у 2021.години су: 1) побољшање услова на тржишту рада и унапређење институција тржишта рада; 2) подстицање запошљавања и укључивања теже запошљивих лица на тржиште рада и подршка регионалној и локалној политици запошљавања; 3) унапређење квалитета радне снаге и улагање у људски капитал.
Данас је усвојена Одлука о усвајању годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за територију општине Неготин за 2021.годину као и Одлука о утврђивању назива нових улица и других делова насељених места на територији наше општине.


Одборници су усвојили Решење о давању сагласности на одлуку НО ЈКП „Бадњево“ Неготин број 1226-05/2021-3 од 09.04.2021. и давању сагласности на нацрт Трилатералног уговора о коришћењу средстава зајма намењених пројекту „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији-фаза V“ који је закључком број 48-2889/2021 усвојила Влада Републике Србије. Зајмом, у износу од 1.364.000 евра, с каматом од 0,9 одсто на годишњем нивоу, отплатом на 15 година и петогодишњим грејс периодом, рехабилитоваће се топловод у Насељу Вељко Влаховић“ , набавити комбиновани котао на мазут и гас јачине 8 мегавата, изградити нови топловод од Борске топлане до Дечијег вртића „ Пчелица“ чиме ће се повезати топлане Општине Неготин, зграда ЈНА, топлане „Банана“ и неготинског вртића. Гашењем поменутих топлана смањиће се загађеност у зимском периоду.
На данашњој седници усвојена су решења о измени решења о именовању чланова Школског одбора Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Јабуковцу, приступању укидања дела некатегорисаног пута и размени грађевинског земљишта у К.О Неготин у сврху уређења површина јавне намене, приступању размени грађевинског земљишта у К.О. Неготин, рушењу објеката на К.П. 3058 и 3059 у Катастарској општини Радујевац и расписивању првог јавног надметања за отуђење грађевинског земљишта у јавној својини општине Неготин на К.П.БР. 3086/9 У К.О. Неготин.

Седница је завршена усвајањем одлука о начелима комасације у К.О. Тамнич и К.О. Вељково, Мокрање и Рогљево.