Субота, 09. Мај 2015.

Обележен 9.мај Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца и пригодним програмом пред постаментом бисти народних хероја у Неготину данас је обележен 9. мај Дан победе над фашизмом и 70 година од ослобођења. Свечаној академији присуствовао је и представник амбасаде Руске федерације у Србији.

   

Програм је почео химном „Боже правде“. Након тога Владимир Генералов, представник Руске федерације, делегације Општине Неготин, СУБНОР-а  и Општинске организације резервних војних старешина положиле су венце на постамент бисти народних хероја.

   

Отварајући свечану акедемију, госте је поздравио Боривоје Савић, председник Секције ратних јединица СУБНОР-а, а присутнима се обратио и представник амбасаде Руске федерације у Србији.

   

„Драго ми је што сам данас у Неготину и што могу да положим венац на споменик јунацима који су дали свом живот за слободно небо, за наш живот. Драго ми је што у Србији има сећања на овај датум, а данас је јубиларна годишњица победе. Само нашим јединством можемо да спречимо нови рат у свету, нову несрећу у Србији, у Русији, било где. Дозволите ми да честитам овај велики и значајан датум у име Руске амбасаде, у име руског народа и у моје лично име”- рекао је Владимир Генералов у свом обраћању.

   

О значају 9. маја говорио је Драгољуб Филиповић, председник СУБНОР-а, а у пригодном програму учествовали су ученици основне и средње музичке школе,  рецитатори Неготинске гимназије, који су присутне упознали са значајем 9. маја за српску, европску и светску историју и малишани Предшколске установе „Пчелица“.

   

Данашњим скупом почеле су и Мајске свечаности поводом Дана општине Неготин. Свечаности ће трајати до 18. маја, уз бројне програме.