Среда, 06. Октобар 2021.

МИНИСТАР ЗЛАТИБОР ЛОНЧАР У ПОСЕТИ НЕГОТИНУ

Министар здравља Републике Србије Златибор Лончар је, у оквиру посете Здравственом центру Неготин на састанку коме су поред руководство неготинске здравствене установе присуствовали Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Богдан Гугић заменик председника, разговарао je о начинима унапређења рада здравствене установе и услова пружања здравствене заштите у општини Неготин. Поред најављене набавке санитетских возила, стварања услова за пријем медицинског и немедицинског кадара, реконструкције Дом здравља и Одељења старе психијатрије, било је речи и о начину функционисања у доба пандемије вируса корона.

  

„Оно што сам чуо и што не волим што се дешава је, да један део капацитета који нису намењени за корону морали смо да их претворимо у ковид, што аутоматски значи да пацијенти који би ту требали да буду а нису заражени короном, неће моћи да буду, али ме уверавају да нико од тих пацијената који су корона негативни неће остати без пружене медицинске услуге и неће остати незбринути. Када се ти пацијенти не би збринули испало би да су они кажњени а већина тих пацијената је и вакцинисана и придржава се мера и не би било коректно због некога ко не признаје корону, ни вакцину, доводимо у болнице, лечимо и купујемо најскупље лекове. Купимо више врста вакцина да они и сада имају приоритет у односу на друге којих је много више. Тако да смо се договорилида се строго води рачуна о свим тим пацијентима, да нема одлагања операција, интервенција нити било чега другог и сада морамо да у мањим срединама то спроведемо.“ истакао је министар Лончар.

  

Република Србија је преко Министарства здравља, у претходне четири године у набавку апарата који су унапредили процес дијагностике и лечења у Здравственом центру у Неготину уложила 102.760.000 динара.
„Договорили смо се да распишемо и конкурс за пет лекара, иако нема лекара на бироу надам се да ће се јавити лекари из околине, дати тим људима и посао и специјализацију, 12 сестара које су на одређено време биће примљене за стално и отворићемо простор за још десет сестара да добију посао.Отворили смо позицију за једног економисту и правника јер установа не може да функционише без њих. Видели сте овај прелеп нови скенер, са десет пацијената дневно. Најгоре је кад имате нови апарат а немате искоришћеност, рекао сам да позову Бор и Кладово, све оне који уђу у проблем ако им се апарат поквари да пацијенти не чекају.“ додао је Лончар.

  

Министар Златибор Лончар је истакао да ће за пар недеља бити завршена јавна набавка и да ће ЗЦ Неготин добити два санитетска возила од Министарства здравља, поред возила за превоз пацијената на дијализу који ће бити набављен захваљујући Иницијативи Општине Неготин и Компаније Еликсир Групе „За напредак Неготинска Крајине“.
“У овој пандемији која већ дуго траје и у ситуацији када имамо велики број старог становништва нажалост имали смо људске губитке, Министарство здравља је имало слуха за наше потребе и одобрило је пријем у радни однос више од 60 медицинских радника од прошле године до сада. Ова нова примања која ће бити помоћи нашим суграђанима, јер без неге губићемо животе. Све ово је у циљу да се сачува здравље и да се сачувају људи. Ми смо у договору са Канцеларијом за јавна улагања и при завршетку пројекта реконструкције болнице, тј Здравственог центра који ће бити у две фазе. Корона је то мало успорила, али уз сагласност Владе Републике Србије , прва фаза би била реконструкција Дома здравља и старе психијатрије, а друга фаза је реконстукција болничког дела. То ми морамо на локалу да припремимо и да у наредне четири године реализујемо,” најавио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.
Министар Лончар је обишао Службу радиологије у којој се налази најсавременији скенер, набављен средствима министарства. За набавку скенера и адаптацију просторије у којој је смештен, Министарство здравља Републике Србије је издвојило 42,5 милиона динара.

  

„Дуго нико ништа није улагао у наш здравствени центар. Захваљујем се министру Лончару и Министарству здравља за све што смо тражили изашли су нам у сусрет. Презадовоњни смо и као што је министар Лончар најавио у наредном периоду радићемо већим капацитетом. Неготинска болница је једна од ретких у Србији која нема централне гасове а нама је у то време короне драгоцено и тренутно се ради на томе.“ изјавила је др Јасмина Јеленковић, в.д. директора ЗЦ Неготин.



Значај набавке првог скенера у општини Неготин је у томе што ће се ова врста прегледа обављати у ЗЦ Неготин, чиме ће се добијати бржа дијагностика а тешки пацијенти неће више морати да се превозе до других градова. Министарство здравља је у протеклом периоду поред скенера за потребе Одељења ортопедије ЗЦ Неготин набавило савремени рендген апарата са С- луком, набављен је и нови кардиолошки ултразвучни апарат за преглед- ултразвук срца за Интерно одељење неготинске здравствене установе као и нови ултразвучни апарат за Одељење гинекологије који је заменио стари који је у функцији дуго година. У Служби рендген дијагностике где се спроводе ултразвучни прегледи стомака, мале карлице, штитасте жлезде, меких ткива, као и снимање колор-доплером крвних судова у функцији је нови ултразвучни апарат.