Петак, 09. Јул 2021.

МИНИСТАР ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ У ЛУЦИ ПРАХОВО

Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије, у оквиру посете општини Неготин обишао је данас Луку Прахово. Радови на проширењу капацитета и модернизацији Луке Прахово код Неготина, почеће у септембру, а цео комплекс биће завршен до 2024. године.Лука Прахово, која је изграђена 60-тих година прошлог века, добиће савремену инфраструктуру и складишта а циљ државе је да покрене луку после вишедеценијског пропадања и прошири њене капацитете. Презентацији пројекта проширења луке поред министра Момировића и његових сарадника присуствовали су и Богдан Гугић, заменик председника општине Неготин, Алесандро Брагонзи, представник Европске инвестиционе банке, Станко Поповић. председник Еликсир групе и део менаџмента компаније.



„Водни саобраћај је будућност. Ми не можемо изградити инфраструктуру земље ако инвестирамо само у путничку и железничку инфраструктуру. Ово је најзначајнија лука у Републици Србији и када је завршимо она ће добити капацитете да прими троструко већи обим робе него што данас има. План Владе Србије је да Дунав и Саву 2023. повеже са железничким и путничким коридором 10, а Прахово да подигне на још виши ниво у економској сфери.“ истакао је данас министар Момировић. 
Момировић је најавио да ће у марту или априлу следеће године почети и извлачење око 150 заосталих бродова немачке флоте из Другог светског рата, који блокирају водни саобраћај у том делу Дунава.



Европска инвестициона банка једна је од главних страних инвеститора у велике инфраструктурне пројекте у Републици Србији са преко 6,1 милијарде евра уложених у реализацију важних пројеката, између осталог улагања у речни водени саобраћај у Србији, од Саве до Дунава, укључујући чишћење Дунава од олупина из Другог светског рата.



„Финансирање ЕИБ у склопу са бесповратним средствима добијеним од ЕУ подржава Владу Републике Србије у осигурању коридора Тен-Т-Рајан-Дунав, једне од главних саобраћајних куцавица Европе за пловидбу, што ће додатно повећати атрактивност Дунава, као главног европског водотока. Од ових пројеката очекује се повећање трговинске размене са суседним државама чланицама ЕУ, као и одрживи привредни развој.“ изјавио је у Прахову Алесандро Брагонзи, представник Европске инвестиционе банке.

  

Овај пројекат ће по завршетку постићи нова улагања и могућности за пословање у целом сливу Дунава и омогућити регионални развој источне Србије, кроз повећање трговинске размене и туризма а уједно представља снажан сигнал за привлачење инвестиција и отварање нових радних места.


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.