Субота, 10. Април 2021.

МИНИСТАР НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ ПОСЕТИО НЕГОТИНСКУ ОПШТИНУ

У оквиру посете неготинској општини, министар за спољну политику Владе Републике Србије Никола Селаковић, данас је, у пратњи Владимира Величковића председника Општине Неготин, народног посланика Младена Бошковића и Богдана Гугића, заменика председника општине, посетио петочлану породицу Манојловић из Карбулова, која је после деветогодишњег привременог рада у Француској одлучила да се врати у родни крај и отпочне воћарску производњу. Министар Селаковић је поручио да млади људи који одлуче да се врате у домовину могу да рачунају на подршку државе.

  

„Наше министарство пољопривреде је првак у региону у томе како ради. Али овде је важно што показујемо на сваком кораку, да смо домаћинска власт тиме, што нам је сваки човек битан и овакав пример, као пример Деска и Драгане Манојловић и њихових дивних синова, хоћемо да имамо што више. Зато и јесам данас овде, да видимо шта је то што можемо да урадимо, како можемо да помогнем,о а њихов пример да покажемо сваком ко се још увек двоуми да ли да се врати или не.“ истакао је министар Селаковић.

  

Деско и Драгана Манојловић у своје родно Карбулово вратили су се 2019. године чврсто одлучивши да се баве пољопривредном производњом на породичном имању од 20 хектара, од којих је трећина већ под засадима дуње и шљиве.
„Под воћњацима је пет и по хектара дуња са двеста стабала. Имамо исто хектар шљива који је у другој родној години и имамо млад засад који се сада сади.“ рекао је Деско док је његова супруга Драгана поручила да је слобода коју овде имају превагнула да се врате у домовину. На селу је, посебно у доба короне, много лепши и слободнији живот.
Манојловићи планирају да поставе систем за наводњавање и ограде воћњак, али и да изграде дестилерију због производње ракије у чему ће имати подршку општине и Републике.

  

„ Наш аграрни буџет је највећи у овом делу Србије и обухвата подршку многим гранама пољопривреде, посебно воћарима, где је највећа потреба исказана за наводњавањем, кап по кап, као и за бушотинама. Ми смо овај вид подршке у прошлој години финансирали са 100 процената повраћаја по хектару. Ове године ћемо овом газдинству после завршетка садње омогућити нову бушотину, а као што је и министар Селаковић рекао, већ смо у договорима са надлежним министарством да видимо да се огради парцела јер смо се ми нашим аграрним буџетом првенствено предвидели подизање нових засада воћа, орашастих плодова, винограда. Трудимо се да помогнемо нашим пољопривредницима и газдинствима. Могу да кажем да смо прошле године реализовали цео аграрни буџет и да су сва плаћања завршена на време.“ рекао је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

  

На привременом раду у иностранству из општине Неготин налази се око 15 хиљада људи и сваки пример повратка наших људи, посебно младих је веома важан и имаће нашу подршку, истакао је Величковић медијима у Карбулову.