Петак, 12. Јул 2024.

МИНИСТАР ГОРАН ВЕСИЋ НАЈАВИО КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У НЕГОТИНСКУ ОПШТИНУ

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре током обиласка Луке у Прахову најавио је реконструкцију и подизање капацитета луке на 3,5 милиона тона годишње. Ова инвестиција која има велики значај за српску привреду, вредна је 36 милиона евра и током ове године биће расписан тендер.



"Кроз инвестицију вредну 36 милиона евра подићи ћемо капацитет луке са 1,5 на 3,5 милиона тона годишње. Реконструкција ће укључити затварање зимовника, изградњу објеката и управне зграде у којој ће бити смештени царина, капетанија, као и сви други државни органи неопходни за њено функционисање. За нашу привреду је важно да Србија реконструише ову луку. Важна је прво за Бор, као и за “Еликсир” који је овде уложио 350 милиона евра. Када додате још 150 милиона евра које планирају да уложе, то ће бити скоро 500 милиона евра улагања.”, изјавио је у Прахову министар Весић.



Поред улагања у Луку Прахово министaр Весић је најавио завршетак радова на Брзој собраћајници до Голупца у септембру следеће године и да је у току израда саобраћајнице од Голупца до Брзе Паланке и дела до Неготина. По речима министра Весића ова улагања промениће квалитет живота људи који живе у овом крају наше земље.

“ Очекујемо да ускоро почне реконструкција луке у Прахову која ће трајати три године. Данас смо причали и о пројекту вађења ратних бродова који је ће почети у августу. Ове године ће бити извучена четири брода, а пројекат и веома захтеван посао трајаће укупно пет година. Последњих пет, шест година посебно захваљујући залагању председника Александра Вучића, развој овог краја је кренуо узлазном путањом. За даљи развој неопходно је урадити и заобилазницу око града Неготина и Самариновца, јер је преко потребно изместити теретни саобраћај ван насељених места. У кратком року знаћемо када ће почети радови на заобилазници, с обзиром да већ идуће недеље имам заказан састанак са представницима ЈП „Путеви Србије“, да видимо која је динамика и почетак решавања тог проблема наших грађана. Захвалио сам се министру Весићу што је прошле године реконструисан део пута од Клокочевца до Неготина. То је једна од деоница која је била у веома лошем стању и после тридесет, четрдесет година сада је обновљена, као и локални путеви који су санирани у дужини од 10 километара у два дела наше општине.“, рекао је председник Владимир Величковић.



Величковић је још истакао да у наредном периоду очекује реализацију пројеката који обухватају реконструкцију улица у граду и локалних путева, као и државног пут Неготин - Брза Паланака.



Министар Горан Весић са својим сарадницима Александаром Бањцем, помоћником министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе и Предрагом Петровићем, помоћником министра у сектору за грађевинске послове, спровођење обједињене процедуре и озакоњење, и председником Општине Неготин, Владимиром Величковићем присуствовао је састанку са Станком Поповићем, председником пословног система и власником компаније “Elixir Group” и топ менаџментом Еликсир Прахова и Луке Прахово, на коме је било речи о пословању и плановима развоја компаније. Током радне посете Прахову организован је обилазак Индустријског музеја и погона солвентне екстракције фосфорне киселине.