Понедељак, 08. Мај 2023.

МИНИСТАР ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ НЕГОТИН

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, посетио је данас Неготин и са председником Општине Владимиром Величковићем и његовим сараднике разговарао о пројектима Министарства. Пријему који је уприличен у малој сали општине Неготин, присуствовали су и Зоран Анђелковић, посебан саветник министра, Нина Павићевић, саветник у Кабинету министарства без портфеља, Богдан Гугић, заменик председника Општине и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин.

 

 

Министар је позвао руководство општине да се са својим пројектом пријави на конкурс министарства за организацију летњих кампова за младе из дијаспоре. Летњи кампови су веома значајни за унапређење веза младих из српске дијаспоре са земљом порекла, као и за развијање пријатељских и културних односа међу децом из различитих делова дијаспоре и матице. План је да се крајем јула и почетком августа широм Србије организују кампови који ће угостити више од 15.000 наше деце из дијаспоре. Тематски ће бити сврстани у три групе - еко камп, спортски камп и окупљање културно-уметничких друштава. Свака локална самоуправа може да конкурише са својим пројектом организације кампа, а Влада ће преко нашег министарства сносити трошкове. Ови летњи кампови пре свега треба да нашим малишанима из света приближе Србију, да виде унутрашњост наше лепе земље а не само Београд, да се друже са вршњацима и кроз то још више заволе своју матицу и пожеле да се једног дана врате на огњишта својих предака.

 

 

„Сарадња са дијаспором је дугорочан процес који захтева континуирану пажњу и напор од стране државе, укључујући и локалну самоуправу. Почетком јула месеца у Београду организујемо велики сабор дијаспоре, коме ће присуствовати више од 200 делегата из целог света. На овом скупу ће бити организоване панел-дискусије у које ће бити укључени и ресорни министри који ће одговарати на сва питања дијаспоре. Желимо да чујемо шта их интересује, са каквим проблемима се суочавају када, на пример, желе да улажу овде и да видимо како можемо да им помогнемо и да направимо механизме за решавање свих проблема. Овде је незамењива улога локалне самоуправе и ја сам и данас позвао наше домаћине у Неготину да припреме своје инвестиционе пројекте који би привукли привреднике из наше дијаспоре. Ми смо ту да будемо мост између инвеститора из дијаспоре и локалне самоуправе и учинимо све како бисмо сви заједно допринели напретку наше Србије“, истакао је министар Милићевић.

 

Председник Владимир Величковић, захвалио се министру на посети и представљеним пројектима и најавио учешће Неготина у свим пројектима који се тичу сарадње са дијаспором.

 

„ Општина Неготин се већ неколико деценија суочава са великим одливом становништва, а највећи део наших суграђана се одлучио за земље Европске уније, Швајцарску али и Америку, Канаду и Аустралију. С обзиром да већ трећа, четврта генерација наших људи стасава ван Србије и родног краја њихових родитеља, дека и бака, драгоцено ће бити да се део њих укључи у летње кампове који ће појачати њихове везе са матицом, истакао је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.