Субота, 11. Новембар 2023.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА 2023

Овогодишњи „Михољски сусрети села“ под покровитељством  Министарства за бригу о селу Републике Србије и Општине Неготин, одржани су минулог викенда у Сиколу. Изворно народно стваралаштво и пастирска и спортска надметања чувара народне традиције из Неготинске Крајине, обележили су манифестацију коју су организовали Дом културе „Стеван Мокрањац“ и КУД „Чучук Стана“ из Сикола и локална самоуправа.  
 
"Драго ми је што ћемо се данас захваљујући Михољским сусретима села, дружити у Сиколу, селу које предано чува народне обичаје и традицију. Ова манифестација је део пројекта који се реализује у више градова и општина у Србији, захваљујући подршци Министарства за бригу о селу. Желео бих да истакнем велики значај организовања манифестација које за циљ имају неговање традиције и народног стваралаштва. После прошлогодишњих Михољских сусрета у Јабуковцу, раскошна лепота народних игара, музике и обичаја, обележиће и данашње сусрете. Желим да се захвалим Министарству за бригу о селу и нашој влади на подршци, а свим учесницима и домаћинима желим успешно учешће и дружење на Михољским сусретима села 2023.", рекао је отварајући Михољске сусрете села, Драган Радосављевић, члан Општисног већа за пољопривреду.
 
 
 
Преподневни део програма обележио је наступ Хора храма „Свете Тројице“ из Неготина и изложба слика радова ученика ОШ „Вера Радосављевић“ посвећених херони из Сикола Чучук Стани.
 
   
 
У оквиру Михољских сусрета села полагањем цвећа и венаца на споменик палим ратницима из Првог светског рата обележен је 11. новембар, Дан примирја.Цвеће су положиле делагације  Општине Неготин, Месне заједнице Сиколе, Дома културе „Стеван Мокрањац“, КУД „Чучук Стана“, ОО СУБНОР и ОО РВС Неготин. У историјском часу на отвореном професорка историје Маја Станојловић подсетила је присутне на ослобађење наше земље у Првом светском рату.
 
 
 
 
 
 
 
„Први  светски  рат  или  Велики рат био је највећи и најсуровији оружани сукоб који је свет до тада видео. Рат је почео 28.јула 1914. када је Аустроугарска објавила рат Србији која је у том тренутку била неспремна и исцрпљена, јер је претходне две године водила Балканске ратове. Први светски рат окончан је пре тачно 105 година 11. новембра 1918. када је Немачка потписала примирје са силама Антанте у железничком вагону у Компјењу. Иако се на крају рата Србија нашла међу земљама победницама, цена коју је платила за победу била је превисока. Страдало је око 1.250.000 људи, а највећи губици били су међу мушком популацијом. Земља је била уништена и разорена. За примерено обележје узета је Наталијина рамонда, позната као цвет феникс, која симболизује државу која је била поражена и прегажена, а на крају рата успела  да крене у победу као птица феникс која је полетела из пепела.“, истакла је Станојловићева.
 
Током дана одвијала су се пастирска и спортска надметања у бројним дисциплинама: круњење кукуруза, потезање чобанског штапа, скок у даљ и бацање камена с рамена, као и посета атракцији у Сиколу, дрвеном ЗОО врту. Предавање на тему развоја пољорпивреде у организацији ПССС Неготин одржао је Драган Радосављевић, стручни сарадник за сточарство.
 
"Михољски сусрети села у Сиколу, показали су сву лепоту наше традиције и изворног народног стваралаштва, и да су манифестације овог типа, изузетно важне за унапређење културно-уметничког и спортског живота у сеоским срединама. Сви учесници су се потрудили да се покажу у најлепшем светлу, а ми смо вама, чуварима народних обичаја, музике и игре, веома захвални на неговању наших корена и свега што чини базу нашег народа. Ваша улога у чувању културног и изворног наслеђа нашег народа је кључна и зато се као локална самоуправа трудимо да вас разумемо и подржимо ваше активности.
 
 
 
Општина Неготин подржава активности културно-уметничких друштава у селима Неготинcке Крајине и максимално се труди да улагањима у домове културe, уређење путне инфраструктуре и развој пољопривреде, створи боље услове за живот на селу. Наша настојања, као и настојања наше државе, уз чију помоћ ћемо ускоро уредити и приступни пут од cиколске табле до села, учиниће вам живот лакшим, а ја се надам да ћемо заједничким снага успети у намери, да се генерације које долазе, определе за живот на селу.", поручио је  Сиколу Владимир Величковић, председник Општине Неготин који је уручио и захвалнице организаторима и учесницима манифестације. У културно-уметничком програму наступили су чланови друштава из Карбулова, Сикола, Јабуковца, Мокрања, Шаркамена, Штубика, Буковчa, Поповице, Трњана и Кобишнице.
 
 
 
Манифестација "Михољски сусрети села" реализује се уз покровитељство Министарства за бригу о селу и Општине Неготин.