Четвртак, 17. Фебруар 2022.

МЕМОРИЈАЛНА ПОСТАВКА ПОСВЕЋЕНА ПРОФ. ДР МОМЧИЛУ СТ. МОКРАЊЦУ

Оживљавање сећања на изузетног научника и професора Момчила Ст. Мокрањца, јединог потомка славног српског композитора Стевана Ст. Мокрањца и откривање заслуга и доприноса које је имао, али и признања која је добио, настали су након дугог и посвећеног истраживања. Пројекат Меморијална поставка посвећена проф. др Момчилу Ст. Мокрањцу реализован је у сарадњи са Фармацеутским факултетом Универзитета у Београду, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања РС.


Меморијална поставка посвећена проф. др Момчилу Ст. Мокрањцу је плод сарадње Фармацеутског факултета Универзитета у Београду и Музеја Крајине у Неготину чија је жеља била да се посетиоци Родне куће Стевана Ст.  Мокрањца могу упознати осим са ликом и делом српског композитора и са изузетним радом његовог потомка. Овом обимном и значајном поставком се на једном месту може сагледати како изгледа живот и дело једног од цењених српских научника и универзитских професора као узор младима како треба живети и радити. 

 

Момчило Ст. Мокрањац (28. април 1899 – 16. септембар 1967) хемичар са Сорбоне, професор и токсиколог, један је од највећих српских умова који су се током и након Великог рата школовали у Француској. Његова највећа заслуга огледа се у утемељењу образовања у области токсикологије не само у Србији већ и у тадашњој југословенској држави. Био је први професор Токсиколошке хемије на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду, проректор Медицинске велике школе, продекан и декан Фармацеутског факултета, оснивач Института за токсиколошку хемију, шеф више хемијских лабораторија и шеф Одељења за испитивање племенитих метала Народне банке, први управник Хемијског института САНУ, први челник Спектрохемијске секције Српског хемијског друштва, члан и секретар више фармацеутских и хемијских удружења.


Резултати његових научних радова су били запажени на међународном нивоу и за њих је добио бројна престижна признања, изабран је за дописног члана Париске академије фармације и награђен Лавоазијеовом медаљом за истраживачки допринос на пољу хемије и токсикологије. Носилац је ордена јавног здравља Француске.

Меморијалном собом посвећеном проф. др Момчилу Ст. Морањцу, који је био једини потомак чувеног композитора, употпуњена је постојећа поставка у Родној кући Стевана Ст. Мокрањца чиме je заокружена прича о породици Мокрањац која је изнедрила два великана, Стевана Ст. Мокрањца – оца српске музике и Момчила Ст. Мокрањца – оца српске и југословенске токсикологије.


Нова стална поставка Музеја Крајине посвећена је животу и раду угледног и веома значајног научника и професора Момчила Ст. Мокрањца, потомка чувеног српског композитора, који је био великан токсикологије и фармације. Организована је у нивоу репрезентативног простора Мокрањчеве родне куће, распоређена на 15m2 изложбеног простора, представља проф. др Момчила Ст. Мокрањца као хемичара, универзитетског професора и токсиколога.


Пажљиво одабрани експонати, као и поставка у целини, сведоче о изузетним истраживањима и сарадњи Фармацеутског факултета Универзитета у Београду са Музејем Крајине у Неготину. Предмети поклонодавца (Фармацеутски факултет Универзитета у Београду) и концепцијски приказ музеалија хронолошки воде посетиоца кроз живот и стваралаштво овог научника.