Уторак, 04. Септембар 2018.

Конференција „Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно - Реци не раду на црно“

У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Борског управног округа, уз подршку Општине Неготин, у малој сали општине ,  данас је одржана радионица под називом „Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно  - Реци не раду на црно“. Учеснике конференције на самом почетку поздравили су Владимир Величковић, председник Општине Неготин и  Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа.

    

„Имамо ту част да Општина Неготин испред Борског управног округа буде домаћин  ове значајне конференције, везане за  пројекат  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања „Реци не раду на црно“.  Захваљујем се министру Зорану Ђорђевићу који је одлучио да Неготин буде домаћин овог скупа. Циљ пројекта и ове радионице је да се утиче на подизање свести послодаваца и грађана да схвате колико је битно пријављивање радника, да се искорени ангажовање радника на црно. Жеља свих нас је да се проценат пријављених радника повећа и да се колико је могуће искорени рад на црно. Сваки радник иам право да ради и да буде пријављен од чега ће бенефит имати и држава, локалне самоуправе а и сами грађани кроз улагање тог новца у инвестиције“ изјавио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

Конференцији су присуствовали представници Инспектората рада, Управе за безбедност на раду, локалне самоуправе, Борског округа, синдиката, Националне службе запошљавања, привредних субјеката, предузетника.

  

„ Желим да се, у име Борског округа и своје лично име, захвалим господину Стевану Ђуровићу, директору Инспектората за рад  што је данас овде са нама и Марини Фуртули, директорици Управе за безбедност на раду што су данас у Неготину. Тема данашњег састанка је изузетно  значајна , то је јачање капацитета Инспектората рада и управо је овај састанак треба да унапреди ту сарадњу између Инспектората рада, наших државних  органа, јединица локалне самоуправе , представника синдиката, послодаваца како из приватног тако и из јавног сектора, све у циљу да наши радници  што безбеднији и да имају што боље услове рада. “ рекао је између осталог Мирослав Кнежевић, начелник Борско управног округа

Пројекат ,,Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно“ покренут је 8. септембра 2017. године потписивањем уговора између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Амбасаде Краљевине Норвешке у Р. Србији. Пројекат који финансира Министарство спољних послова Краљевине Норвешке  првенствено је усмерен на медијску кампању којом се истичу негативне последице непријављеног рада.

  

   „Министарство рада је што кроз пројекат и уопште, задње две године борбе против сиве економије, кренули у акцију да путем медија и радионица које смо испланирали да буду на читавој територији Републике Србије буде десет, ова данашња у Неготину је четврта по реду. Пре свега јавности у Србији предочимо  шта то ради у министарство и који су циљеви у смислу да радници који се ангажују, послодавци који их ангажују и држава имају користи од свег тога . Инспекторат рада је неко спроводи основне законске регулативе, контролише радно правни статус  запослених и безбедност на раду.“ истакао је  Стеван Ђуровић, директор Инспектората за рад.

Поред акције „Реци не раду на црно“ Инспекторат рада спороводи и акцију безбедности здравља на раду.