Понедељак, 11. Мај 2015.

Концерт „Мој свет је чаробан“

У оквиру „Мајских свечаности“ на сцени Дома културе у Неготин заједнички концерт су приредили хор ОШ „Бранко Радичевић“ и њихови гости, чланови инклузивног хора ,,Исон'' из Новог Сада и хор „Вивак“.

   

Хор Исон је основан 2004. године као пратећи октет за потребе Хор окупља децу са ометеношћу из ШОСО „Милан Петровић“, наставнике и професоре из ове школе као и ученике и професоре из других школа, родитеље деце која певају у хору, студенте и друге људе добре воље који желе да помогну у раду овог хора. За последње 4 године хор ИСОН , којим диригује Миодраг- Миша Близанац, иза себе има готово 190 наступа и концерата. Наступао на многим приредбама, био је део многих акција, фестивала, хуманитарних концерата и балова, радио и ТВ емисија, а његов рад је праћен и кроз многе часописе и новине. О наступима се може прочитати и на многим интернет страницама. Хор Исон данас има око педесет сталних чланова.

   

У заједничком раду кроз певање, пробе и дружења омогућавају се познанства с вршњацима, али и свим слојевима друштва, продубљују се посредни и непосредни контакти с околином – и ближом и даљом.

   

Иначе, реч исон означава у музици први, основни тон, карактер који показује да је следећи тон исти као и претходни. Овде, симболише основни тон друштва, и да са са тим тоном живи у хармонији без обзира на разлике.

   

Хором најмлађе неготинске основне школе дириговала је наставница музичке култура Ема Милошевић, а хором “Вивак”, проф.Снежана Протић.

   

Хор ОШ „Бранко Радичевић“ позван је и да као гост учествује на међународном фестивалу „Срце у хармонији“ који се одржава у Новом Саду.

Реч је о инкузивном фестивалу који се одржава пети пут 12. до 16.јуна, у Синагоги у Новом Саду.