Среда, 26. Фебруар 2014.

Комасација земљишта у Радујевцу

Представници Немачке организације за техничку сарадњу (ГИЗ), Министарства пољопривреде и домаћи и инострани експерти, заједно са руководством Општине Неготин представили су мештанима Радујевца комплетан програм комасације земљишта у овој месној заједници. Реч је о површини од 2 511 хектара, чиме је обухваћена цела катастарска општина Радујевац, без самог насеља. 

Програм комасације, процедуре и законске регулативе, мештанима Радујевца представили су проф др Манојло Миладиновић и проф др Рајица Михајловић, експерти за управљање земљиштем. Они су посебно нагласили значај комасације, поготово сада, када ће њоме бити обухваћена целокупна површина катастарске општине. Они су такође истакли да ће се комасацијом, све промене у погледу власништва или промене намене земљишта, бити доведене у легалне токове, чиме ће се на овом подручју добити потпуно чиста ситуација.    


„Комасација је успешнија ако се ради на целом подручју. Учесници комасације добиће нове, веће поседе, веће парцеле, са могућношћу да се између осталог изграде и пољски путеви, чиме ова месна заједница стиче услов да конкурише за добијање средствава и за друге активности, јер комасација ствара услове за то. Могу да кажем и то да с мо овде , у Радујевцу, наишли на највећу подршку мештана, али и руководства општине, које је активно укључено у све активности.“ – истакао је  проф др Манојло Миладиновић,  професор Грађевинског факултета и експерт за комасацију.

Мештани Радујевца показали су велико интересовање за комасацију земљишта, а овај пројекат, по речима мр Милан Уруковић, председника Општине Неготин, подржава и локална самоуправа.

„У буџету Општине Неготин за пројекат комасације у 2014. години, опредељена су средства у износу од 3 милиона динара, а преостала средства биће обезбеђена из буџета за наредну годину. За нас је ово веома значајан пројекат и учинићемо све да се успешно реализује, на задовољство свих мештана Радујевца. – изјавио  је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

Пилот пројекат комасације у Радујевцу реализује се у оквиру пројекта „Рурални развој-ефикасно управљање земљиштем“ . Пројекат реализује ГИЗ, а финасирају Европска Унија и Министарство за економску сарадњу Немачке.

Вредност целокупног пројекта износи 332.149 евра, од чега ће учешће ГИЗ-а бити  66.220 евра, Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства -186.150 евра, а општине Неготин 79.779 евра.  

Пројекат комасације у Радујевцу биће завршен до новембра 2015.године.