Среда, 28. Јануар 2015.

Клизиште у Јабуковцу поново се активирало

 

Након тронедељног мировања, клизиште у Јабуковцу, због обилних падавина у последњих неколико дана, поново се активирало. После пријаве мештана Јабуковца, који су свакодневно пратили стање на клизишту, а у циљу сагледавања ситуације на терену, данас су ово подручје обишли заменица председника Општине Неготин, Надица Васић и грађевински инспектори.

    

Клизиште које се појавило крајем 2014. године, највероватније као последица прошлогодишњих поплава, у великој мери је нарушило и угрозило безбедност људи и имовине, као и проходност пута и несметано одвијање саобраћаја.  Клизиште обухвата површину од приближно једног хектара, док је дубина од 3 до 5 метара. У извештају који је након увиђаја на терену сачинио Институт за путеве а.д. Београд, напоменуто је да је клизиште у активном стању и да се у наредном периоду може очекивати његово даље ширење. Због великих деформација, дуж коловоза, угрожена је и улична расвета, као и безбедност људи и имовине.   

   

Општина Неготин обратила се Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са молбом да се санација клизишта у Јабуковцу уврсти у програм хитне санације, јер свако одлагање предузимања хитних мера на санацији клизишта у овом подручју може имати несагледиве последице.  Локална самоуправа се дописом обратила и Јавном предузећу „Путеви Србије“, са молбом да обезбеди додатна средства за санацију клизишта као и да изврши санацију клизишта у Јабуковцу. 

   

Надлежне службе су одмах након појаве клизишта обуставиле саобраћај у овом делу Јабуковца, а мештанима је забрањен и прилаз клизишту. Општина Неготин ће увести и свакодневно дежурство инспекцијских служби, које ће пратити стање на терену и евентуално поновно кретање клизишта.