Понедељак, 25. Јул 2022.

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ДОМАЋИНСТВИМА ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ НЕГОТИН, У ОКВИРУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ СТАМБЕНИХ ЗГРАДА, ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА, ЈП 1/22

Општина Неготин је данас расписала Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава домаћинствима за енергетску санацију породичних кућа и станова у оквиру реализације Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

Мере енергетске санације у домаћинствима предвиђене Програмом и Правилником, спроводе се кроз сарадњу са привредним субјектима који се баве производњом, услугама и радовима на енергетској санацији породичних кућа и станова.

Крајњи корисници бесповратних средстава су домаћинства на територији општине Неготин. Домаћинства која остваре право на суфинансирање могу набавити добра или услуге искључиво од директних корисника/привредних субјеката са листе директних корисника/привредних субјеката коју је објавила Комисија за реализацију мера енергетске санације, у складу са чланом 3. Одлуке о избору директних корисника/привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације.

Циљ спровођења мера енергетске санације породичних кућа и станова је унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији општине Неготин.

Предмет Јавног конкурса је суфинансирање следећих мера енергетске ефикасности:

1) заменa спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача са одговарајућим термичким својствима према негрејаним просторијама, за породичне куће и станове.

2) постављање и набавка материјала за термичку изолацију зидова, таваница изнад отворених пролаза, зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору за породичне куће.

3) постављање и набавка материјала за термичку изолацију испод кровног покривача за породичне куће (за ову меру се може конкурисати и заједно са мером постављање и набавка материјала за термичку изолацију зидова, таваница изнад отворених пролаза, зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору за породичне куће из става 1. тачка 2), овог одељка.

4) набавка и инсталација котлова на биомасу (дрвни пелет, брикет, сечка), грејачa простора, или замена постојећег грејача простора (котао или пећ) ефикаснијим, за породичне куће и станове.

5) замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела-радијатора и пратећег прибора за породичне куће и станове (за ову меру се може конкурисати само заједно са мером замене постојећег грејача простора (котао или пећ) ефикаснијим из става 1. тачка 4), овог одељка).

6) набавка и уградња топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система (грејач простора или комбиновани грејач) за породичне куће.

7) набавка и уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде за грејање санитарне потрошне топле воде и пратеће инсталације грејног система за породичне куће.

Укупно планирана средства које општина Неготин заједно са средствима Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности додељује путем овог конкурса износе 15.000.000,00 динара.

Опширније на линку: http://www.negotin.rs/ads-javni-konkurs-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-domacinstvima-za-energetsku-sanaciju-porodicnih-kuca-i-stanova-na-teritoriji-opstine-negotin-u-okviru-realizacije-programa-energetske-sanacije-stambenih-zgrada-porodicnih-kuca-i-stanova-jp-122-657.htm