Среда, 13. Јун 2012.

Изложба радова из пројекта „Економски независнародно равноправна“

3762_1.jpg

У Тодорчетовом конаку приређена је изложба радова жена које су похађале курсеве ручних радова у оквиру пројекта „Економски независна – родно равнооправна“. Пројекат реализује Асоцијација за развој општине Неготин у партнертству са локалном саоуправом и Управом за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике уз финансијску подршку Шведске Агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА) и у сарадњи са интернационалном менаџмент групом (ИМГ).

3762_2.jpg

У оквиру пројекта организовани су курсеви ручних радова, веза, шивења, плетења и семинари за рад на рачунару и активну припрему бизнис плана које је похађало 87 незапослених жена из Неготина. Циљ пројекта је да, кроз обуку и едукацију, овој популацији жена пружи могућност да унапреде свој социјални и економски положај и то покретањем иницијативе и стицањем нових знања кроз обуку и едукацију, искористе ресурсе из окружења за пољопривредну производњу и развију сопствене идеје. Стручну помоћ незапосленим женама пружале су едуковане чланице Уметничко-занатске задруге „Занарт“ и стручњаци из области информатике и економије.

3762_4.jpg

Овако стечена знања су трајно применљива, а обучене и оснажене полазнице семинара и курсева лакше ће се одлучивати на самозапошљавање или на активније тражење посла у постојећем сектору, што ће утицати на побољшање њиховог екомоског положаја. Економска оснаженост жена, са друге стране, води ка њиховој равноправности, а равноправност је кључни фактор за постизање квалитативних помака и равнотежу у односима жена и мушкараца – истакла је Љиљана Ђаковић, координарор и аутор пројекта „Економски независна - родно равноправна“.

3762_3.jpg

Отварању изложбе ручних радова полазница курсева присуствовала је и Соња Мажибрада из Управе за радну равноправност Министарства рада и социјалне политике која је том приликом истакла значај економског оснаживања жена, али и подршке коју пројекту „Економски независна – родно равноправна“ пружа локална самоуправа.
Полазницама курсева уручене су потврде о стеченом знању и вештинама које им могу послужити приликом покретања сопственог бизниса или активнијег тражења посла.