Уторак, 22. Март 2022.

ЕУ БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА ОБНОВУ КУЋА И ПИВНИЦА У РАЈЦУ, РОГЉЕВУ И СМЕДОВЦУ

Прва информативна радионица намењена мештанима села Рајац, Рогљево и Смедовац одржана је данас у великој сали СО Неготин. Мештани су упознати са конкурсом за доделу бесповратних средстава за обнову кућа и пивница у селима Рајац, Рогљево и Смедовац, старији од 1945. године, како би се што више очувала традиционална архитектура. Укупан износ од 500 хиљада евра биће расподељен приватним власницима кроз пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“, што ће значајно допринети очувању аутентичног изгледа ових села.


Учесници радионице имали су прилику да се упознају са правилима конкурса који је расписан у понедељак 21. Марта и стекну увид у документацију која им је потребна како би конкурисали. Основни циљ овог позива је да се конзервирају, рестаурирају и сачувају од пропадања куће настале пре Другог светског рата, када је народна архитектура у овим крајевима доживела врхунац.  


Подршком Европске уније допринеће се и очувању пивница. Ова „камена села“ су настала у осамнаестом и деветнаестом веку како би се на најбољи начин складиштило и производило вино. Многи мештани су наставили породичну традицију производње вина у пивницама, чија дегустација, уз јединствен амбијент камених винских подрума, представља посебну туристичку атракцију.  Рајачке, Рогљевачке и Смедовачке пивнице су споменички комплекси од изузетног значаја, а налазе се и на тентативној листи Светске културне баштине УНЕСЦО-а. У реализацији реконструкције ових села и пивница, пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ и Општина Неготин ће сарађивати са Републичким заводом за заштиту споменика културе, како би се испратили сви стандарди у очувању аутентичног изгледа и намене.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” који за циљ има развој туризма и очувања културног наслеђе у Источној Србији, финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи га Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ уз сарадњу са Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.


 

 


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.