Понедељак, 12. Јул 2021.

ДНЕВНИЧКИ ЗАПИСИ ГЕНЕРАЛА ЈОВАНА МИШКОВИЋА 1865-1907

Манифестација Неготинско лето 2021 почела је промоцијом капиталног издања Историјског архива Неготин под називом „Дневнички записи генерала Јована Мишковића 1865-1907.“ у три тома. О лику и делу Неготинца Јована Мишковића, српског генерала, председника Српске краљевске академије и војног министра на предлог краља Милана Обреновића, начелника Генералштаба, најобразованијег српског официра у то време, на промоцији су говорили ма.Ненад Војиновић, директор Историјског архива Неготин и уредник, проф. др Сузана Рајнић, рецензент и др Александар Савић, приређивач.

„Чекало се више од 100 година и сада је прави тренутак да се и у Неготину и читавој нашој земљи упознају са стваралаштвом генерала Јована Мишковића. Овај крај јесте невелики, али је толико великана дао и величину Јована Мишковића који је овде стасавао, школовао се, а потом досегао висине и као војни, културни и јавни радник, председник Српске краљевске академије. Много у једном човеку. Толико части, оданости, патриотизма, династији и престолу и војсци. Толико реформаторства у њему, толико енергије за стварање. Прошао је нашу земљу много пута уздуж и попреко, сваки камен је знао и ретки су савременици његови који се могу похвалити таквим пожртвовањем у својој струци, као што је то случај са Јованом Мишковићем.“ истакла је проф. Др Сузана Рајнић, шеф катедре за историју на Филозофском факултету у Београду и рецензент издања.


Генерал Јован Мишковић је оставио вредна документа у виду дневнички записа која прецизно и војнички тачно, сведоче о једном минулом времену и догађајима, који ће се истраживати и постати база многим научним, културним есејима, лингвистици, топологији, етнологији и историји. Мишковић је писао током целог живота а његове бележнице су написане на 6000 страна.

 

„Јован Мишковић је учесник свих значајнијих политичких догађаја у Краљевини Србије, у периоду од 1865, када је као официр изашао из артиљеријске школе почео да гради своју војничку каријеру, преко година када је био војни министар, начелник Генералштаба и гувернер малолетном крађу Александру Обреновићу, био је блиазк са династијом и политичком елитом. Он је оставио забелешке о свим важним догађајима који су се десили у земљи али и бројне забелешке које се тичу топографије, историје, српског народа, односно свих крајеве кроз које је пролазио. Из тог разлога било је веома значајно да се његови мемоари, односно дневничке забелешке, публикују и постану доступне широј јавности јер се оне налазе у Архиву Српске академије науке и уметности и само мали број истраживача који може да чита рукописе, може да користи податке из његових бележница.“ истакао је др Александар Савић, приређивач. Приређивање Дневничких записа генерала Јована Мишковића трајало је преко три године.

„Када се има у виду тај историјски извор, морамо почети од самог генерала. Био је јако близак династији Обреновић, обављао јаке државне и војне функције а друштвено и научно је био веома ангажован, тако да смо ми из архива проценили да дневнички записи генерала Јована Мишковића у том временском интервалу, од скоро пола века, представљају културно добро од прворазредног значаја. Рад на књизи укључује не само богат предговор, сваки том од 2000 страна, укупно 6000 страна, рукописа, текста већ и критичко приређивање, што значи да на посебан начин треба прићи једном таквом делу, јер приређивање једног оваквог садржаја из деветнаестог века је теже од писања ауторског дела.“ рекао је на промоцији Ненад Војиновић, директор неготинског архива и уредник издања и захвалио Архиву Српске академије наука и уметноости и Министарству културе и информисања на подршци у издавању тротомног издања о генералу Јовану Мишковићу.