Четвртак, 07. Јануар 2016.

Данас је Божић, дан рођења Исуса Христа

Српска православна црква и верници обележавају данас најрадоснији хришћански празник Божић, дан рођење Исуса Христа.

  

Прослава Божића, празника рођења Исуса Христа, најрадоснијег догађаја у хришћанском свету, почела је у поноћ првом Божићном литургијом у православним храмовима. Поноћне литургије у Неготину служене су у Старој цркви и Манастиру Буково. Литургији је присуствовао велики број верника, а час рођења Исуса огласила су звона православних храмова.  

  

У Цркви Свете Тројице у Неготину, неготинско свештенство уз присуство великог броја верника служило је јутарњу Божићну литургију, на којој је прочитана и Божићна посланица Патријарха српског Иринеја.  

  

Поглавар Српске православне цркве Иринеј у божићној посланици, коју је прочитао протојереј Милан Радовић, поручио је  верницима да су нам данас више него икад, потребни мир на земљи и добра воља међу људима и народима..

  

Данас, више него икад, потребни су мир на земљи и добра воља међу људима и народима! Мир на земљи и добра воља међу људима вечити је вапај неба и земље. Какав мир, каква воља и међу каквим људима? – упитаће неко. Јеванђелски одговарамо: божићни, божански Мир, Који нам се роди у Витлејему јудејском – Новорођени Богомладенац Исус Христос. Он Сâм јесте Мир Божји међу нама. Препознајмо Га, прихватимо Га и нека Он постане и наш Мир у немиру овога света! Добра воља међу људима мора бити резултат тог божанског Мира. Оволики недостатак добре воље у свету, па и међу нама хришћанима, показатељ је одсуства Мира Божјег међу нама. Да бисмо имали мир међу собом, прво успоставимо лични мир са Богом својим, Богом нашим! Помиримо се са Њим кроз покајање, кроз петровски вапај: „Господе, помагај! Изгибосмо!” Онда ћемо лако – као деца Божја, као Народ Божји, као браћа и сестре –  успоставити и добру вољу и мир међу собом" – поручио је између осталог у својој посланици Патријарх Иринеј.  

  

Литургијама у Манастиру Буково и Цркви Свете Тројице, присуствовали су председник Општине Неготин Јован Миловановић, заменица председника Општине Неготин, Надица Васић, председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић и заменик председника Скупштине општине Неготин, Горан Богић.