Среда, 07. Јануар 2015.

Данас је Божић

Српска православна црква и цркве које признају јулијански календар прослављају данас Божић, најрадоснији хришћански празник, дан рођења Христовог.

 

Прослава Божића, празника рођења Исуса Христа, најрадоснијег догађаја у хришћанском свету, почела је у поноћ првом Божићном литургијом у православним храмовима. Поноћне литургије у Неготину служене су у Старој цркви и Манастиру Буково. Литургији је присуствовао велики број верника, а час рођења Исуса огласила су звона православних храмова.

 

У Цркви Свете Тројице у Неготину, неготинско свештенство уз присуство великог броја верника служило је јутарњу Божићну литургију, на којој је прочитана и  Божићна посланица Патријарха српског Иринеја.

 

Поглавар Српске православне цркве Иринеј позвао је у божићној посланици вернике да у миру и љубави прославе Божић.

“Молимо се да у години која долази буде мање немира, а више мира, мање мржње, а више љубави, мање неслоге, а више слоге, и призивамо благослов Божји да сви, где год да су у свету, у миру и љубави прославе Божић поздрављајући једни друге радосним и древним поздравом" – поручио је Патријарх Иринеј.

 

Литургији су присуствовали председник Општине Неготин Јован Миловановић, заменица председника Општине Неготин, Надица Васић, председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић, секретар Скупштине општине Неготин, Надежда Тодоровић и чланови Општинског већа.