Среда, 26. Фебруар 2014.

Бранко Ружић, министар задужен за евроинтеграције у Општини Неготин

Бранко Ружић, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за  Европске интерграције изразио је похвале на рачун руководства Општине Неготин и пројектног тима због успешне реализације пројеката вредних преко 1,5 милиона евра који се финансирају из европских фондова.

Како је у свом излагању нагласио мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин, на овом подручју у току је реализација девет пројеката у различитим областима чија вредност премашује 1,5 милиона динара. Реч је о пројектима -“Развој прекограничних активности у области културе и спорта”  (145.000 евра),  ”Нови послови за чистију будућност-социјално предузетништво“ (386.000 евра), “Промоција туристичких атракција у прекограничном региону Дробета” (60.000 евра)  из ИПА програма прекограничне сарадње, затим програмима Дунавска кућа меда''  (200.000 евра), “Доње Подунавље – лепше лице туризма”  (225.000 евра), “Дунавски триатхлон” који финансира Аустријска развојна агенција АДА, пројектима “Унапређење управљања имовином у општинама Неготин и Кладово”  и “Рука помоћи” (70.000 еура) из програма Еxцханге 4,  пројекту “Рехабилитација система грејања” и “Комасација у Радујевцу” који реализује Немачка међународна организација за помоћ и сарадњу ГИЗ.

 

Све пројекте појединачно су презентовали представници Канцеларије за локални економски и рурални развој Општине Неготин, као и директори општинских институција које из реализују.

Кроз актелне пројекте Општина Неготин добиће камион за смеће, 45 контејнера, нове котлове и подстанице за систем грејања, већ има формирану социјалну задругу за селекцију отпада, граде се дечија игралишта, ускоро ће добити бину за културна дешавања, али и нове бициклистичке стазе, катамаран, чамце, бицикле…

Министар Бранко Ружић, истакао је значај реализације пројеката који се финансирају из европских фондова и велике потенцијале Општине Неготин када су у питању пројекти прекограничне сарадње, с обзиром на географски положај и близину Румуније и Бугарске.

С обзиром на број, вредност и разноврсност  пројеката који се реализују у Општини Неготин, пред вама је право европско пролеће. Значајно је истаћи да пројекти из европских фондова доносе само бенефин нашим грађанима, али  и европске вредности и нове нормативе. Очигледно је да је ваша локална саоуправа спремна за нове програме и ја вам желим да успешно реализујете још много пројеката” - речи су Бранка Ружића, министра за област евроинтеграција.

   

Током боравка у Неготину Министар Ружић разговарао је са члановима новоформиране социјалне задруге и обишао градилиште новог дечијег игралишта у централном градском парку.