Петак, 01. Октобар 2021.

БРАНКО РУЖИЋ, МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ У ПОСЕТИ НЕГОТИНУ

Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Бранко Ружић министар просвете науке и технолошког развоја Владе Републике Србије на пријему уприличеном у кабинету председника разговарали су о неготинском образовању и подршци ресорног министарства у реализацији важних инвестиција, посебно реконструкције најстарије образовне институције у Неготинској Крајини. Пријему су присуствовали и Богдан Гугић, заменик председника Општине, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин.
 
  
 
Министар Ружић и председник Величковић на састанку са директорима основних, средњих школа и Предшколске установе „Пчелица“ разговарали су о начину функционисања образовних институција и спремности по питању пројектне документације како би се приступило реализацији пројекта значајних за унапређење неготинског школства.
 
  
 
  
 
„Могу да изразим задовољство што су сви спремни што се тиче пројектно техничке документације како би управо за ту нашу децу, за будућност ове земље обезбедили амбијент или дидактичка средства, или рачунарску опрему која кореспондира са једним образовним процесом 21. века и Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће заједно са општином Неготин радити на реализацији одређених пројеката, а око приоритета ћемо се договорити ових дана, а у сваком случају ће многе од ових школа добити ново рухо у веома кратком временском временском периоду. Било би заиста незамисливо да два века ОШ “Вук Караџић” дочека у једном руху које не заслужује, тако да ћемо на том плану свакако урадити реализацију реконструкције, односно финог подешавања тог изгледа саме школе. Вредност тих радова ће, у односу на пројектну документацију, бити јасно дефинисана, сачекаћемо да аплицирају пројектом, не бих лицитарао, али у сваком случају имамо довољно средстава да један такав пројекат завршимо. “ истакао је медијима министар Ружић.
 
 
Општина Неготин за образовање је у овој години издвојила близу 190 милиона динара, 109,5 милиона за функционисање ПУ Пчелица, 56,7 милиона за основно и 25,9 милиона за средњошколско образовање. Образовне институције на територији наше општине похађа преко 2,5 хиљде ђака а предшколску установу 529 малишана.
 
„Драго ми је што смо успели да министра Ружића дочекамо са доста спремних пројеката за опремање школа као и реконструкције. Сарадња са Министарством просвете је одлична и очекујем да ћемо већи део о чему смо данас говорили да и реализујемо преко министарства али спремни смо да наставимо да издвајамо значајна средства за развој образовања. Ове године смо кренули са дуалним образовањем у Техничкој школи у Неготину у сарадњи са Компанијом Еликсир Прахово. Иако смо се мало прибојавали, пријатно смо изненађени, с обзиром да су оба одељења попуњена. Разговарали смо и о развоју дуалног образовања и у Пољопривредној школи јер мислимо да и ова школа има доста потенцијала, како због Компаније Еликсир,мислим на потребе за хемијским техничарима и лаборантима, тако и виноградарства, винарства и воћарства. Дуално образовање даје деци знање и сигурност при запослењу. А све је повезано са привредом. Како је кренула привреда да се развија, тако се јавила потребе за новим запослењем.“ Поручио је председник Величковић.
 
 
Министар Бранко Ружић је на крају данашње посете нашој општини обишао и најстарију образовну институцију Основну школу „Вук Караџић“.