Среда, 16. Октобар 2024.

АУТОМАТСКА МЕРНА СТАНИЦА ДАНАС ПОЧЕЛА СА РАДОМ

Симболичном предајом кључева данас је званично почела са радом прва аутоматска мерна станица за квалитет ваздуха. Ова станица која је постављена у близини Предшколске установе Пчелица користиће се ради континуираног праћења контроле квалитета ваздуха у граду. Званичном почетку рада станице присуствовали су Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Бранко Марковић, заменик директора за корпоративне послове компаније „Еликсир Прахово“, Јасмина Кнежевић, руководилац групе за мониторинг и стање квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине и представници удружења грађана, покретачи иницијативе „Неготинци у акцији“, „Бадем““Препород“ и „Гергина“.

„Велику захвалност пре свега дугујемо друштвено-одговорној компанији „Еликсир“ која је препознала потребу и жељу наших суграђана да Неготин добије једну овакву мерну станицу, како би могли да у реалном времену, 365 дана у години, буду информисани о квалитету ваздуха. Ми смо свесни и проблема који грађани Неготина имају у зимском периоду, мислим првенствено на индивидуална ложишта. Одзив грађана који желе да пређу на алтернативна горива је велики, што ће утицати сигурно на смањење ове врсте загађења. Резултати мерне станице показаће шта нас загађује или мучи, који су проблеми и како да их у наредном периоду решимо за добробит и здравље наших суграђана.“, поручио је данас председник Величковић.

Набавку прве аутоматске мерне станице у општини Неготин омогућила је донацијом од 14,5 милиона динара, Компанија „Еликсир Група“.

„Желим да изразим задовољство испред компаније „Еликсир“ што смо на иницијативу „Неготинаца у акцији“, а у сагласност локалне самоуправе, донирали аутоматску мерну станицу која ће сада ући у мрежу аутоматских мерних станица у Србији. Жеља нам је да грађани Неготина имају у реалном времену резултате аерозагађења и квалитета ваздуха. Хоћу да нагласим да смо ми инсистирали да се убаци и параметар амионијака, пошто ми у хемијcком комплексу имамо производњу минералних ђубрива, радимо са амoнијаком и хтели смо да покажемо грађанима Неготина да амонијака нема ни у Прахову ни Радујевцу а поготово у Неготину. Следећа фаза је да се након месец дана рада, резултати мерне станице анализирају и да видимо какав је квалитет ваздуха, зато што хемијска индистрија ради све време ,24 часа дневно, а видећемо какви ће резултати бити када крену котларнице, индивидуална ложишта која се повремено пале, па ћемо анализирати све .“, рекао је Бранко Марковић, директор за корпоративне послове Компаније Еликсир“ Прахово.

Прва станица ове врсте у Неготину, поред успостављања мониторинга ваздуха омогућиће и информисање грађана у реалном времену. Ова мерна станица ће бити део државне мреже станица, а мериће се сумпор-диоксид, азот-диоксид /азот-моноксид и укупни азотни оксиди/, амонијак, угљен-моноксид, суспендоване честице ПМ 10 и ПМ 2,5, као и метеоролошки параметри – температура, притисак, релативна влага, правац и брзина ветра.

„У сврху одређивања нивоа концентрације зарад процене утицаја на здравље људи, сматрали смо да је одабир локације у центру града где је највећи број људи, поготово имајући у виду да је овде двориште вртића. Деца су овде присутна више од осам сати, уз помоћ стручњака у локалној самоуправи и распоред потенцијалних извора загађења, ми смо дошли до закључка да је ова локација најбоља. Резултати ће бити доступни сваког часа на сајту Агенције за заштиту животне средине и ући ће у састав државне мреже и биће третирани као и све остало што је у ингеренцији агенције. Ови резултати ће ући у годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији.“, истакла је Јасмина Кнежевић из Агенције за заштиту животне средине.

Пројекат успостављања мониторинга квалитета ваздуха на подручју општине Неготин покренут је као одговор на иницијативу групе грађана услед проблема изазваних пожаром на депонији ове године.

„Ово је један од захтева петиције која је покренута када је у марту избио пожар на депонији и ово је само први корак и неки минимум. Мерна станица се нашла на листи захтева зато што је постојао проблем у обавештавању становништва, у информисању. Сматрам да то свакако и јесте важан корак зато што само информисано становништво може да се бори за неки напредак, за здраву животну средину и за нека побољшања и ја се надам да ће ово бити нови почетак“, изјавила је Ања Хаџић Пејчиновић, из Удружења „Неготинци у акцији“.

Вредности мерне станице биће доступне на јаван и транспарентан начин евидентиране и доступне грађанима наше општине и свим заинтересованим лицима на сајту https://sepa.gov.rs/