Среда, 19. Фебруар 2014.

Амбасадор Јапана и министар просвете у вртићу “Пчелица“

 

Поводом завршетка радова на реконструкцији крова вртића „Пчелица“, као и фарбању фасаде и унутрашњих зидова, које је са 85.965 евра донирала Влада Јапана, у јединој претшколској установи у граду приређена је свечаност којој су присуствовали Његова Екселенција господин Масафуми Куроки, амбасадор Јапана у Републици Србији и др Томислав Јовановић, министар просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије. Од 1999. године, Јапан је кроз пројекте за основне потребе становништва донирао 9 милиона евра Србији.

   

Високу делегацију амбасаде Јапана и министарства просвете, дочекали су малишани вртића „Пчелица“ са својим васпитачима. Након обиласка радова реализованих донацијом, приређена је конференција за новинаре.

   

Влада и народ Јапана несебично помажу Србији, чак и када се и сами налазе у великој невољи. Помоћ коју пружају није условљена већ је само резултат њихове жеље да помогну народу Србије и на томе смо им веома захвални.“ – истакао је др Томислав Јовановић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

 

Његова екселенција, господин Масафуми Куроки изразио је задовољство због успешно обављених радова и на срдачном пријему у вртићу „Пчелица“.

„Влада Јапана донирала је 86.000 евра за реновирање зграде вртића која је била оштећена услед кишних и снежних падавина. Надам се да су деца и васпитачи задсовољни побољшањем образовних услова. Образовни сектор је приоритетна област наше подршке и ми ћемо наставити да подржавамо будућност деце путем наше помоћи образовању. Надам се да ће будућа сарадња у оквиру образовног сектора допринети побољшању дечје мотивације за учењем, обезбедити њихову светлу будућност и даље ојачати наше пријатељство.“ – поручио је  Масафуми Куроки, амбасадор Јапана.

Испред руководства Општине Неготин и у име грађана Неготина на донацији се захвалио мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

Овде на истоку Србије, баш као и код вас у Јапану,  традиционалне вредности као што су породица, васпитање и образовање деце, изузетно важне.  Зато инвестиција коју сте донирали вртићу Пчелица,  родитељима  значи срећније и безбрижније детињство и одрастање њихове децеНама као локалној самоуправи овај поклон значи и остваривање највећег циља који смо себи поставили, а то је квалитативан помак у обезбеђењу бољих услова живота у граду. Донација коју сте нам уручили продубила је и проширила пријатељство које иначе влада међу нашим народима. Неготин је град богате културне традиције, а ми смо се недавно, у знак захвалности, али и традиционално добрих и блиских односа са народом Јапана, придружили програму под називом “Година Јапана у Србији”и  неготинској публици приказали део богате културне баштине Јапана. Са жељом да наставимо и проширимо традиционално добре односе и блискост два народа, ја се надам да ћемо сарадњу наставити на свим пољима.” – поручио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

У име домаћина, вртића “Пчелица” на донацији је захвалила Божица Николић, директорка.

   

На крају церемоније малишани вртића “Пчелица”  уручили су  амбасадору Јапана албум својих радова, а директорка вртића и председник Општине пригодне протоколарне поклоне.

За госте из Јапана и министарства просвете малишани предшколске групе приредили су и културни програм.

 

Донација коју је вртићу Пчелица уручена по конкурсу амбасаде Јапана део је великог Програм донација за основне потребе становништва (ПОПОС). Као део званичне развојне помоћи (ОДА), влада Јапана нуди финансијску помоћ за развојне пројекте инициране од стране локалних заједница у циљу задовољења основних људских потреба.

Позната као „Програм донација за основне потребе становништва“ (ПОПОС), ова помоћ има за циљ да кроз спровођење пројеката обезбеди и допринесе јачању заједнице и задовољи основне људске потребе на пољима као што су: здравствена заштита, основно образовање, заштита животне средине, социјална заштита, смањење сиромаштва, као и све друге области које се односе на основне људске потребе.