Четвртак, 07. Април 2011.

– Састанак Локалног савета за безбедност

3154_1.jpg

У малој сали Скупштине општине Неготин, јуче је одржан први састанак Локалног савета за безбедност општине Неготин. Решење о образовању овог савета донето је на  једанаестој седници Скупштине општине Неготин.

Савет за безбедност има 15 чланова, а поред председника општине, који је и председник Савета, чланови овог радног телка су још и заменик председника општине, председник Скупштине општине, командир полицијске станице, представници судства и тужилаштва, општинске управе Неготин, Здравственог центра Неготин, Центра ѕа социјални рад и образовних установа.  

Задаци Савета су дефинисање безбедносних проблема који постоје у општини Неготин, одређивање стратегијских праваца  развоја превентивне стратегије и подела појединих овлашћења у том правцу. Усвајање програма превенције којима се делује на поједине безбедносне проблеме, доношење одлука и прописивање обавеза појединих субјеката који се тичу усвојених програма превенције, којима се покушавају решити поједини безбедносни проблеми. Подношење извештаја у погледу резултата предузетих програма превенције, вршење измена и допуна програма и превентивних настојања, подношење извештаја о ефикасности рада полиције  на територији општине Неготин.

Један од задатака Савета биће и формирање радних група у оквиру Савета које су специјализоване за развој и инплементацију појединих пројеката превенције, којима се делује на поједине безбедносне проблеме. Са јучерашњег састанка потекао је предлог да се у оквиру Савета формирају радне групе за техничко регулисање саобраћаја, јавни ред и мир, за борбу против насиља у породици и борбу против наркоманије и болести ѕависности.

Локални савет за безбедност деловаће на територији целе општине. Чланови Савета разговараће са представницима месних заједница у циљу узпознавања са проблемима са којима се они сусрећу у својим срединама.

Током дискусије чули су се бројни предлози за решавање безбедоносних проблема. Између осталог, чланови Савета предложили су да се пооштри контрола рада локала и продаје алкохолних пића особама млађим од 18 година, да се разговара са родитељима и скрене им се пажња да малолетна деца несмеју бити на улицама после 22 сата, али и да се појача контрола од стране полиције и изнађе могућност да се ужи центар града покрије видео надзором.

Локални савет за безбедност одржаће до краја још један састанак, а чланови су добили задатак да до тада припреме конкретне податке о одређеним проблемима.