Среда, 14. Март 2012.

– Парламентарни, локални и покрајински избори расписани за 6. мај

 

3594_1.jpg

Председник Србије Борис Тадић расписао је јуче парламентарне изборе у Србији за 6. мај, а председница српског парламента Славица Ђукић-Дејановић расписала је за исти датум изборе за локалне самоуправе у Србији. Избори за Скупштину Војводине биће такође одржани 6. маја, заједно са локалним и парламентарним.

Локални избори за одборнике Скупштина општина неће бити одржани у општинама Неготин, Бор, Аранђеловац, Врбас, Врњачка Бања, Књажевац, Ковин, Косјерић, Косовска Митровица, Лепосавић, Ново Брдо, Оџаци, Пећ, Пријепоље и Рума и одборнике скупштине града Приштине, у којима су одржани ванредни избори у периоду од 2008. до 2012. године, као и у Кули где су избори већ расписани за 29. фебруар 2012. године.

Према Уставу Србије, изборе за народне посланике расписује председник Републике 90 дана пре истека мандата Скупштине Србије, тако да се избори окончају у наредних 60 дана. 

Девети парламентарни избори од увођења вишестраначја у Србији, биће спроведени по измењеном Закону о избору народних посланика, којим је укинута бланко оставка посланика, а уведено је правило да најмање трећина кандидата на изборној листи морају бити жене.

Политичке партије после избора неће моћи да одређују који ће кандидати за посланике ући у парламент, јер ће се мандати делити по редоследу са изборне листе, почев од првог на листи.

На предстојећим изборима, први пут од увођења вишестраначког система, биће коришћен јединствен бирачки списак као електронска база података.

Претходни избори одржани су 11. маја 2008. године, на којима су учестовале 22 изборне листе, од којих је било 10 мањинских.

За мањинске листе не важи цензус од пет одсто за улазак у парламент, већ природни праг који зависи од броја изашлих, а на претходним је било потребно око 15.000 гласова за једно посланичко место.

Избори за 250 посланика Скупштине Србије одржавају се по пропорционалном изборном систему с једном изборном јединицом на територији целе земље.

Када су у питању локални избори, закон прописује да избори за одборнике морају да буду спроведени најкасније 30 дана пре истека мандата актуелним одборницима, а од расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45 дана, ни више од 60 дана.

У складу са Резолуцијом 1244 СБ Уједињених нација, Влада Републике Србије ће, у сарадњи са УНМИК-ом, предузети све неопходне радње у вези са изборима на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија.

 Рок за подношење изборних листа за учествовање 6. маја на парламентарним, покрајинским и локалним изборима истиче 21. априла. Збирне изборне листе треба да буду објављене најкасније до 26. априла, а странке и коалиције ће на гласачким листићима бити поређане по редоследу проглашења изборне листе. РИК до 10. маја треба да прогласи коначне резултате парламентарних избора, од када почиње да тече рок од 30 дана за потврђивање мандата новоизабраних посланика. Нова скупштина треба да буде конституисана до 9. јуна. Последњи рок за избор нове владе је 90 дана од дана конституисања новог сазива парламента, односно 8. септембар.