Понедељак, 11. Јул 2011.

Обележен Дан Дунава

3288_1.jpg

Неготин је јуче био један од 26 градова у Републици, укључених у међународну манифестацију обележавања Дана Дунава, у организацији Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Републичке дирекције за воде, туристичких организација и локалних самоуправа, као партнера у реализацији.

3288_7.jpg

Туристичка организација општине Неготин, већ годинама успешно промовише Дунав и туризам, занимљивим програмима, које Крајинци прихватају и подржавају. Тако је и јуче, на уређеној дунавској плажи на Кусјаку, од ране зоре врило као у кошници, јер су на обалу реке, поред излетника у великом броју стигли најмлађи риболовци, до 14 година, њих двадесетак, који су такмичили у риболову. Најбољи резултат остварио је Јанко Милосављевић. Друго место припало је Николи Тодоровићу, а треће Јелисавети Југовић. Најбоље пласирани такмичари награђени су вредним награда.

3288_6.jpg

Оцене више стотина посетилаца Кусјачке плаже, јуче су, с радошћу ишчекивали и овдашњи аласи-кулинари, учесници традиционалног „Кусјачког котлића“, организовани у чак 20 екипа. После трочасовног припремања трочлани жири оценио је да су најбољу рибљу чорбу припремили Дејан Јаковљевић и Дејан Алавук из екипе „Д.Д.Р.“ из Неготина. Друго место припало је екипи „Победници-Влашкомалци ЛП“, а треће екипи „Сардинице“.

3288_4.jpg

Победницима је припао пехар и викенд у Сокобањи за две особе. Рибље чорбе које су припремили такмичари али и организатори, могли су да пробају и сви посетиоци плаже на Кусјаку.

3288_2.jpg

На плажи на Кусјаку дочекано и преко тридесетак учесника треће бициклијаде, чија је маршрута била од Неготина до Кусјака.

3288_5.jpg

Бурним аплаузима је награђено и преко стотину учесника регате у око четрдесетак пловила, колико их је ове године било пријављено за пловидбу, у част Дунаву, на релацији Михајловац-Кусјак. Ове године није додељен пехар највеселијој посади већ најупорнијим учесницима. То су отац и син, Љуба и Никола Грекуловић, који су упоредо са регатом пливали од Михајловца до Кусјака.   

На обали ове европске лепотице забаве је било на претек. Између осталог приређена је и презентација спортова на води и такмичење средњошколаца и рекреативаца у веслању. Најуспешнији у овој дисциплини били су такмичари из екипе „Текијанци“, друго место освојила је екипа „СПС“, а треће „Михајловачки јелени“.

Организатори програма прославе Дане Дунава у општини Неготин били су Туристичка организација, Општинска организација спортских риболоваца „Тимок“, Канцеларија за младе општине Неготин и Асоцијација наутичког туризма у Михајловцу, која је заокружила годишњицу успешног рада. Испред организатора, учеснике и све посетиоце на Кусјачкој плажи поздравио је Душан Петровић, директор Туристичке организације. 

3288_3.jpg

Већ трећу годину, покровитељ манифестације је Општина Неготин, тим поводом јуче је на обали Дунава на Кусјаку  био и заменик председника Скупштине општине Неготин др Нинослав Димитријевић.

Међународни дан Дунава је установљен 2004, а у Србији се обележава од 2007, са циљем промоције ове реке и туризма.