Четвртак, 21. Април 2011.

– Конференција за новинаре

3174_1.jpg

Данас је одржана конференција за новинаре на којој се говорило о решавању проблема пиритне изгоретине у Индустрији хемијских производа у Прахову. Присутним представницима медија обратили су се Бранко Марковић, заменик председника општине Неготин, Владимир Тодоровић, саветник генералног директора за аграр “Viktoriagroup”, Данило Петровић, председник Еколошког друштва “Бадем” из Неготина и Бранислав Стефановић, представник Еколошког удружења “Препород” из Прахова.

3174_3.jpg

Отварајући конференцију, Бранко Марковић, заменик председника општине Неготин подсетио је да је пиритна депонија настала у периоду од 1978. до 1992. године, док је у склопу ИХП-а радила фабрика сумпорне киселине. По његовој процени на овој депонији смештено је 2 милиона тона пиритне изгоретине, коју је 2007. године купио “Фертил” из Бачке Паланке. Он је још рекао је иницијатива за решавање овог проблема потекла пре свега од мештана Прахова, али и невладиних еколошких организација, а да је локална самоуправа веома заинтересована да се он и реши до краја.

3174_2.jpg

Владимир Тодоровић, саветник генералног директора за аграр “VICTORIAGROUP” и један од чланова стручног тима задуженог за проналажење решења за нагомилану пиритну изгоретину. Он је истакао да су већ почела истраживања која би требала да открију састав пиритне изгоретине и материје које би могле да се искористе у даљој преради. Током прошле године урађен је и Елаборат о извршеним мерењима запрашености ваздуха и земљишта у околини депоније пиритне изгоретине на локацији Прахова, који пружа тачне податке о извршеним мерењима. Жеља стручног тима је да овај проблем не остане само у локалним оквирима већ да се за њега чује и даље, како би се евентуално у његово решавање укључили и инострани инвеститори.


За решење овог проблема потребно је изградити постројење за прераду пиритне изгоретине, у коме би били упошљени нови радници. Изградња постројења трајала би 2-3 године, а оно би радило 10 до 15 година до потпуне прераде пиритне изгоретине.

3174_4.jpg

Он је такође истакао да ће мештани Прахова, али и грађани општине Неготин бити редовно путем медија обавештавани о предузетим корацима на решавању овог проблема.

3174_5.jpg

Данило Петровић, председник Еколошког друштва “Бадем” и Бранислав Стефановић, представник Еколошког удружења “Препород” из Прахова, истакли су да су већ  на првом кораку били приметни позитивни ставови “VICTORIAGROUP” у решавању овог еколошког проблема. Они се надају да ће пројекат успешно бити реализован и да ће пиритна изгоретина ускоро бити прерађена.


Затварајући конференцију за новинаре Бранко Марковић, заменик председника општине Неготин рекао је да ће локална самоуправа укључити све своје капацитете у реализацију пројекта.