Четвртак, 07. Октобар 2010.

– Конференција за новинаре

2930_1.jpg

У малој сали зграде општине Неготин, данас је одржана конференција за новинаре на којој су медијима обратили председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић, заменик председника општине Неготин Бранко Марковић, в.д. директора ЈКП „Бадњево“ Чедомир Банковић и директор фирме „Топлинг“ Борислав Јовановић. Повод за одржавање данашње конференције била је предстојећа грејна сезона и велико интересовање корисника даљинског система грејања да ли ће она почети на време и какав ће бити квалитет грејања.

Отварајући конференцију за новинаре, председник општине Неготин, прочитао је само једно од пристиглих писама грађана у коме се они директно интересују за проблем грејања.

2930_2.jpg

Чедомир Банковић, в.д. директора ЈКП „Бадњево“ у свом уводном излагању истакао је да систем даљинског грејања веома застарео и да ствара доста проблема радницима ко га одржавају, али да ће и пред тога он бити спреман до почетка грејне сезоне. Између две грејне сезоне урађене су све неопходне припреме постројења, очићшени измењивачи топлоте и прегледан целокупан систем.

Он је такође рекао да је Управни одбор ЈКП „Бадњево“ донео одлуку да не прихвата захтеве грађана за искључење са система, јер би тиме он додатно био урушен, а да ће грађанима који су ранијих година искључени бити понуђено да се опет прикључе на даљински систем грејања.

По његовим речима најчешћи разлози за подношење захтева за искључење су прелазак на алтернативно грејање или боравак у иностранству власника станова.

Дуговања грађана према ЈКП „Бадњево“ за грејање су тренутно око три и по милиона динара по редовним потраживањима и око шест милиона по утужењима.

2930_3.jpg

Борислав Јовановић, директор фирме „Топлинг“ која снабдева кориснике топлотном енергијом из топлане „Борска“ такође је рекао да су у току завршни радови и провере система пред почетак грејне сезоне. Саниран је топловод у појединим деловима система, а сезона ће почети на време. Када су у питању станари у улици Србе Јовановића, по његовим речима ради се о проблему који у надлежности његове фирме већ самих корисника односно станара. Попуцала инсталација налази се испод зграде и за њену замену урађен је елаборат и спецификација трошкова који износе око милион динара. О начину како ће се ти трошкови покрити треба да се договоре сами станари.

Он је такође истакао да подржава директора ЈКП „Бадњево“ по питању искључења корисника са мреже, али да ће његова фирма излазити у сусрет станарима и тамо где је могуће искључивати их са мреже. У појединим зградама где већи број корисника жели да буде искључен искључиваће и целе зграде. По његовим искуствима, највећи број захтева подносе неплатише, а дуговања грађана према његовој фирми износе око три милиона динара.

Како је на данашњој конференцији рекао в.д. директора ЈКП „ Бадњево“, Чедомир Банковић, грађани ће грејање плаћати 72 динара по метру квадратном. Грејна сезона ће почети 15. октобра. ЈКП „Бадњево“ је обезбедило довољно енергената, а динамика набавке мазута зависиће од финансијске ситуације. Фирма „Топлинг“ ће такође радијаторе загрејати 15. октобра, а њихове тренутне залихе мазута су довољне за 30 до 45 дана.

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, рекао је да је локална самоуправа поднела захтев Дирекцији за робне резерве за обезбеђивање 300 тона мазута и да се нада да ће одговор бити позитиван. Он је такође апеловао на грађане да редовно измирују своја дуговања према Јавном комуналном предузећу и Топлингу, како би они могли на време да набављају енергенте.