Понедељак, 04. Јул 2022.

ДОЧЕК ТРКE МИРА У НЕГОТИНУ

У суботу на централном градском тргу, упркос тропској врућини, Неготинци су организовали дочек за учеснике Међународне трке мира. Двадесетак маратонаца и ултрамаратонаца, предвођени нашим суграђанином, маратонцем Игором Бабићем, трчали су носећи бакљу мира улицом Станка Пауновића и делом Трга Ђорђа Станојевића и кроз централну пешачку зону. 

  

„Срдачно вас поздрављам и топлу добродошлицу упућујем у име свих нас, нашим данашњим гостима, маратонцима и ултрамаратонцима из разних земаља али и наше земље, који учествују у Међународној трци мира. Пре Неготина, Трка мира обишла је српске градове и општине које повезује река Дунав, ове године проглашена Реком мира. У нашем граду данас је бакља мира која шаље поруку мира, пријатељства и разумевања међу људима.  Почаствовани смо што смо у прилици да будемо домаћини данашњим учесницима Трке мира као и организаторима трке, којима за све што чине изражавамо велико поштовање и захвалност!“ истакао је у поздравној речи Далибор Машић, члан Општинског већа за спорт и омладину.

  

Бакља мира путује  Европском трасом која прати ток Дунава који је проглашен “Реком мира” у оквиру међународног пројекта “ Sri Chinmoy Peace Blossoms ”. У нашу земљу бакља мира је ушла из правца Хрватске и на свом путу прошла кроз Бачку Паланку, Нови Сад, Сремске Карловце, Инђију, Стару Пазову, Нову Пазову, Београд, Гроцку, Смедерево, Пожаревац, Костолац, Виминацијум, Велико Градиште, Голубац, Лепенски вир, Доњи Милановац, Кладово и  Неготин. Након Неготина бакља мира и маратонци, учесници Трке мира, наставили су пут до Црног мора.

  

„Трка мира 2022. је пратила ток Дунава који је ове године проглашен "Реком мира", у склопу међународног пројекта свих подунавских земаља, који је у нашој земљи подржало Министраство трговине, туризма и телекомуникација као и Народна Скупштина Републике Србије и јако смо поносни због тога. Ушли смо у Србију 25.јуна из Хрватске код Бачке Паланке и прошли кроз 15 градова, Неготин је шеснаести. Што се утисака тиче, мени је пуно срца као човеку из ове земље који води наш српски тим. Лепо је чути од страних тркача да су задовољни, да су доживели наши земљу на један леп начин, а не онако како су им ко зна ко и ко зна кад сервирали, него су видели да је ово једна лепа земља нормалних људи и да је и у овој земљи мир најважнија ствар на свету“, рекао је Предраг Кнежевић, директор Трке мира у Србији.

Бакљу мира, симбол Трке мира у Неготин је донео маратонац и ултрамаратонац Игор Бабић, један од наших спортиста који су се придужили учесницима ове међународне манифестације.

  

„Одушевљен сам, ово је величанствен дан и догађај. Ове године много тога лепог  ми се десило. Завршио сам свој први ултрамаратон од 250 километара кроз Сахару а сада ми је у рукама бакља мира коју су држали сви светски ултрамаратонци уназад скоро 35 година. И Карл Луис је носио бакљу али он је мало бржи, није ултрамаратонац али као да је био и он.  Веома ми је драго што је Трка мира прошла кроз Неготин и као да је сам Бог видео и рекао прођи тамо због Игора и свих у Неготину.“ рекао је шаљиво Игор Бабић и додао да је данас био топлији дан него у Сахари. 

У пригодном програму, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Спортског савеза Неготин, уз подршку локалне самоуправе, учествовали су Предшколска установа „Пчелица“, Милена Марковић,са одсека соло певања, Матеја Војводановић,гитариста и Етно група „Златовез“ из Уметничке школе „ Стеван Мокрањац“ и Културно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац“.

  

  

  

На Кусјаку је нешто раније откривена је табла посвећена Реци мира – Дунаву.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.