Недеља, 29. Септембар 2013.

Уређење комплекса код старог споменика Хајдук Вељка

По завршетку потпуне реконструкције  комплека код старог споменика легендарног крајинског јунака Хајдук Вељка у истоименој улици, Неготин ће добити још један атрактиван туристички мотив, али и занимљив простор за приређивање културних дешавања.

У години када се обележава 200 од херојске погибије Хајдук Вељка, радове вредне 3 милиона динара, који се изводе по пројекту Завода за урбанистичко планирање и пројектовање, финансира Општина Неготин.

Комплекс у Улици Хајдук Вељка је ограђен, уређују се стазе и травнате површине. Поставља се нова инсталација за осветљење, гради се чесма, а комплекс ће бити опремљен клупама, цветним жардињерама и светиљкама.

За посетиоце Неготина биће то још један занимљив културно-историјски споменик који сведочи о богатој и бурној  историји овог краја. Реконструкцијом комплекса Општина Неготин и на тај начин одаје почаст легендарном крајинском бранитељу, али и прецима који су 1892. године подигли споменик Хајдук Вељка и том приликом ангажовали најпознатије уметнике да осмисле и израде ово спомен обележје.

 

Овог лета, први пут од изградње, обављена је конзервација старог споменика Хајдук Вељка који доминира комплексом.