Среда, 10. Јул 2013.

Конзервација старог споменика Хајдук Вељка

У спомен на легендарног крајинског јунака Хајдук Вељка Петровића, а у години када Неготин обележава два века од његове херојске погибије, ових дана приводе се крају радови на конзервацији споменика у Хајдук Вељковој улици. Након тога почеће и реконструкција читавог комплекса који ће добити потпуно нови изглед. Комплетна инвестиција вредна је три милиона динара и финансира се из буџета Општине Неготин.

О трагу који је у историји Неготина оставио Хајдук Вељко и о миту који су о њему Неготинци преносили са колена на колено, говори податак да је израда нацрта за  споменик на месту његове погибије поверена чувеном српском архитекти Јовану Илкићу, иначе аутору зграде Народне скупштине, док је бронзани медаљон са ликом легендарног јунака израдио такође чувени вајар с краја 19. и почетка 20. века Ђоко Јовановић, аутор београдског Победника. Споменик Хајдук Вељка у Неготину откривен је 1892. године и том приликом је Београдско певачко друштво први пут извело ВИ руковет  Стевана Мокрањца, која је убрзо постала и химна Неготина.

 

Конзервација споменика поверена је конзерваторима Томи Живковићу из Народног музеја у Нишу и Милету Симићу из Завичајног музеја у Књажевцу.

 “Споменик је био у коректном стању и конзервација је урађена у правом тренутку” – изјавио је конзерватор Тома Живковић. 

 

По пројекту реконструкције комплекса око споменика предвиђено је уређење стаза, травњака, изградња чесме, ограде као и постављање новог осветљења и клупа.

 

Помен поводом два века погибије Хајдук Вељка биће служен 11. августа, а не 18. јула како се до сада обележавао датум његове смрти, будући да су научници Историјског института из Београда указали да та чињеница није била довољно прецизно утврђена.