Уторак, 07. Јун 2016.

Званично отворено комасационо подручје Радујевац

У Неготину и Радујевцу је данас организована  завршна свечаност поводом званичног отварања комасационог подручја и обележавања успешно спроведене комасације у катастарској општини Радујевац. Општина Неготин је ову комасацију реализовала уз склопу пројекта „Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији“, финансираног од стране Европске Уније, немачког савезног министарства за економску сарадњу и Министарства пољопривреде Владе Републике Србије.

   

Јован Миловановић, председник општине Неготин поздрављајући бројне госте, истакао је да су за безмало две године скоро непрекидног рада резултати више него очигледни и мерљиви, а огледају се пре свега у у укрупњавању и смањењу броја парцела.

   

„Бенефити комасације су више него очигледни и огледају се пре свега у решеним имовинско-правним односима , сређеном катастру непокретности од чега користи поред мештана Радујевца има и држава. Увећање поседа и просечне величине парцеле омогућава пољопривредним произвођачима да примене све агротехничке мере и на тај начин повећају приносе, остваре уштеду у гориву, јер нећеморати да обрађују велики број релативно уситњених парцела разбацаних по атару, већ једну или две парцеле, знатно веће површине“ – рекао је између осталог Миловановић.

 

Завршној свечаности присуствовао је и државни секретак Министарства пољопривреде, који је изрази задовољство резултати комасације у Радујевцу и другим општинама у којима се реализује овај пилот пројекат.

   

„Ми смо задовољни како се пројекат одвија с обзиром да обухвата седам општина источне и југоисточне Србије. Такође се надан да има више задовољних него незадовољних пољошривредника, с обзиром на све предности које комасација даје. Комасација се радила и ранијих година али није завршена до краја, а ово је прилика да се сада дозовемо памети и не дозволимо да пропадне тако добра мера“ – Истракао је Зоран Рајић, државни секретар Министарства пољопшривреде и заштите животне средине.  

И Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске Уније у Србији задовољан је резултатима комасације у катастарској општини Радујевац. 

„Ми смо веома срећни што је Европска унија помогла у овако тешком и компликованом процесу укрупњавања земљишта, где је приступ био одоздо на горе, а то је приступ који захтева пуно времена. Општина Неготин је са великим успехом реализовала овај пројекат, а ми ћемо данас обићи комасационо подручје и поразговарати са пољопривредницима, да видимо колико су они задовољни, мада судећи према бројкама у Неготину је овај процес одлично прошао и ја бих честитао на успешно спроведеној комасацији“.   

   

Ана Вирц, вођа пројекта, обраћајући се на завршној свечаности рекла је да је општина Неготин пример добре праксе и успешно спроведене комасације. Она је такође похвалила све учеснике у процесу, чланове комисије и саме пољоприврдне произвођаче и власнике њива.  

   

Гости су потом обишли и месну заједницу Радујевац, где је откривена прегледна карта комасационог подручја Радујевац, пре и након спроведене комасације.

  

Председник Комисије за комасацију, Живојин Марковић, упознао је присутне са током саме комасације и изазовима са којима се сусретао током двогодишњег рада.  Гости су били у прилици да разговарају и самим мештанима који су учествовали у комасацији и да он њих чују колико су задовољни овим процесом, а након тога обишли  су и део катастарске општине у којој је спроведена комасације.

  

Првобитним пројектом је било предвиђено да се комасацијом обухвати само део катастарске општине Радујевац на површини од 283 хектара, али је спознавши значај комасације за развој пољопривреде, локална самоуправа уз подршку Министарства пољхопривреде, европске уније и Немачке владе, проширила комасационо подручје на близу 2 500 хектара од чега је 2 000 хектара обрадиво. 

Пре комасације постојале су 9 993 парцеле, а након спроведеног поступка број парцела је смањен на 2 414. Просечна величина парцела је укрупњена четири пута, за колико је смањен и број парцела.

   

На завршној свечаности, која је организована у свечаној сали Неготинске гимназије, приређен је и краћи музички програм уз учешће хора Неготинске гимназије, вокалне групе „Ајдуци“ и етно групе „Маринике“, под вођством Данијеле Марковић. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.