Недеља, 24. Септембар 2017.

Зрењанинци најбољи на 52, Мокрањчевим данима

Певачко друштво “Преподобни Рафаило Банатски” из Зрењанина, са 96 бодова, победник је традиционалног натпевавања хорова на 52. Мокрањчевим данима у Неготину.

 

Победнику Натпевавања и диригенткињи Сенки Милисављевић, припала је Златна статуета „Стеван Мокрањац“, рад академског вајара Небојше Митрића и прилика да на 53. Мокрањчевим данима, наредне године, одрже целовечерњи концерт.

Златну статуету диригенткињи победничког хора уручио је председник Општине Неготин, Владимир Величковић, а Плакете фестивала свим учесницима натпевавања уручила је Рената Ђурђевић Станковић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин. 

 

Певачко друштво "Преподобни Рафаило Банатски"  основано је марта 1991. године у Зрењанину при храму Ваведења Пресвете Богородице, а убрзо је наставило рад при храму Успења Пресвете Богородице. Од самог почетка опредељење Друштва било је појање на богослужењима и неговање православно-духовног музичког стваралаштва и ширење верског и музичког образовања. Програмско опредељење хора засновано је на репрезентативним делима српских, као и руских, грчких и осталих православних композитора и напева. Хор је певао на богослужењима широм Баната, као и у многим српским мананастирима. Осим значајних концертних наступа у земљи, гостовао је и у Црној Гори (Котор и Будва), Румунији (Темишвар), Пољској (Краков и Хајновка), Бугарској (Софија и Габрово), Шпанији (Барселона), Мађарској (Будимпешта и Сент Андреја), Грчкој (Превеза). На међународном такмичењу у овом граду 2003.године освојио је другу награду и сребрну медаљу, а на фестивалу православне музике у Хајновки (Пољска, 2011) друго место. Добитник је награде града Зрењанина за 2001. годину. Од 2005. године постоји у оквиру Друштва дечји, а од 2011. године и женски хор.

 

Друго место и диплома 52. Фестивала припало је камерном мешовитом хору “Лола” из Сарајево, којим је дириговао Јосип Катавић, а чији је наступ жири оценио са 88 бодова,  док је треће место са 86,33 бодова заузео Градски мешовити хор “Абрашевић” из  Ваљева, са диригентом Драганом Васиљевићем.

 

Четврту позицију, са 82 бода заузео  је   Вокални ансамбл “Fortissimo” из  Бургаса (Бугарска), под вођством Милене Добреве, а пету  Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, из Београда са диригентом  Катарином Божић, који је жири оценио са 81,33 бода.

 

Наступе хорова на 52. Мокрањчевим данима оцењивао је стручни  жири кога су чинили музиколог др Соња Маринковић, селекторка Фестивала и диригенти др Милоје Николић и мр Тамара Адамов Петијевић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.