Уторак, 11. Јун 2019.

Златни знак уручен Општини Неготин а признања вишеструким даваоцима крви

  

14. јуни Светски дан добровољног давалаштва крви и 143. годишњица постојања и рада Црвеног крста Србије и подружнице у Неготину, обележени су данас свечаним уручењем признања вишеструкима даваоцима, заслужним поједницима и организацијама које пружају подршку у раду подружници Црвеног крста у Неготину.

  

Након уводне речи Гордане Димовић, председника и Љубе Маринковић, секретара ЦК Неготин уважене званице и госте проф. Др Драгана Радовановића, председника Црвеног крста Србије, Љубомира Миладиновића, генералног секретара, представнике неготинске подружнице, разних институција, вишеструке даваоце и волонтере поздравио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин. Захваливши им се на учешћу у обележавању важних датума у Неготину председник Величковић је истакао:

„Општина Неготин има изузетну сарадњу са Црвеним крстом у Неготину и пружа подршку у реализацији активности које су веома важне, имајући у виду значај добровољног давалаштва и помоћи људима када им је то потребно. Желим да вам честитам Светски дан  добровољних давалаца крви и захвалим на хуманости коју исказујете учествовањем у акцијама које се често организују и у нашим просторијама. Уједно честитам 143. годишњицу постојања и рада Црвеног крста.“

  

Проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије је у свом обраћању присутним званицама истакао да у недељи добровољног давалаштва крви у којој обележавамо једну од најважнијих активности коју Црвени крст на читавој територији Србије има, 14. јуни се користи и као прилика да се захвалимо добровољним даваоцима за њихово редовно добровољно давање крви али и да се подсете оне који нису до сада никада даривали крв  да је време и прилика да то и учине макар једанпут у своме животу.

„Долази летње време, време када традицонално нема довољних количина крви, напотив постоји мањак крви и зато од 14. јуна почињемо велику кампању добровољног давалаштва крви у читавој Србији  „Црвени крст Србије- црвени тепих“ где ћемо кроз видео клипове које су снимили познате личности из јавног живота Србије да позивамо грађанство на добровољно давање крви и ти  позиви ће бити емитовани на телевизијама и друштвеним мрежама. Ово је прилика да истакнемо да је и Неготин једна средина у којој заиста постоји велики број давалаца крви. Када се у појединим крајевима у Србији број давалаца чак и смањује, у Неготину то није случај. Ми са поносом у Црвеном крсту можемо да кажемо да смо од 4 акције добровољног давања крви годишње у Неготину сада дошли до 24 акције што показује две ствари. Како су Неготинци солидарни и да желе да учествују у акцијама и помогну другоме ко је у невољи и друго да Црвени крст Неготин изванредно ради свој посао.“ истакао је проф.др Драган Радовановић.

  

Након пригодног програма који су припремили волонтери ЦК Неготин, Филип Стојисављевић, ученик 4/1 разреда ОШ „Вук Караџић“, Давид Станковић, ученик 3/1 разреда Неготинске гимназије и Етно групе Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ вишеструким добровољним даваоцима крви, признања за 20, 35, 50 и  75 давања крви  уручили су Гордана Димовић, председник ЦК Неготин, Владимир Величковић, председник Општине Неготин, проф. др Драган Радовановић, председник ЦК Србије и Љубомир Миладиновић, генерални секретар ЦК Србије.

  

Златни знак, признање ЦК Србије, Владимиру Величковићу, председнику Општине Неготин, уручио је председник ЦК Србије уважени проф.др Драган Радовановић. На данашњој свечаности уручене су и захвалнице, сребрни знак и медаља Црвеног крста.